Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/05/12/las-inte-in-dina-dokument/

TEKNIKBLOGGEN

Lås inte in dina dokument

I en krönika i helgen beskriver Sydsvenskans Andreas Ekström ett problem som vi alla ibland stöter på: När vi packar upp den nya datorn inser vi att utvecklingen har tagit några steg framåt och att tillbehör vi redan finns hemma, som en extern hårddisk, inte längre går att använda.

Krönikan avslutas med en uppmaning: Att vi som konsumenter måste kräva mer för att inte bli fullständigt livegna.

När det gäller fysiska prylar är det svårt att göra annat än att komma med krav, om en inte är bekväm med en lödkolv i handen.

Men när det gäller innehållet i våra datorer och mobiltelefoner finns det faktiskt saker som var och en av oss kan ta till: Att välja bort program och tjänster som låser in vår data.

Dokument som skapas i Apples ordbehandlingsprogram Pages kan bara öppnas i Pages. För att kunna använda dokument från Microsofts Office behöver man antingen ha Microsofts program på datorn eller ett gratisalternativ som Open Office eller Libre Office.

Men det räcker inte bara med att ha rätt program, det måste vara rätt version också. Dokumentformaten utvecklas över tid i takt med att företagen lägger till nya funktioner. Äldre program kan därför inte öppna dokument som skapats med nyare versioner.

Allt detta kan ställa till problem när du ska skicka ditt dokument till någon annan. En lösning är att söka en minsta gemensamma nämnare, ett dokumentformat som så många program som möjligt kan öppna.

Ett sådant alternativ är rtf, rich text format. Det är antagligen snudd på omöjligt att hitta ett ordbehandlingsprogram idag som inte kan öppna och spara rtf-dokument.

Att välja rtf är därför inte bara bra om du ska skicka dokument till andra. Dokumentformatet är ett bra val även för dig själv. Du använder kanske en Mac och Pages idag, men med det höga tempot i teknikutvecklingen är det svårt att gissa vad du använder om 3–4 år. Kanske en pryl som inte kan öppna Pages-dokument. Och då har du plötsligt problem om du vill öppna ett gammalt dokument.

Men det här gäller inte bara programmen i din dator, utan också många av dem som finns i mobiltelefonen, pekplattan eller på nätet.

Innan du börjar använda ett nytt program eller en ny tjänst, fundera på värdet i den information som du tänker fylla den med. Om det är saker som kommer att vara värdefulla för dig på sikt, försäkra dig om att du också kan komma åt datan i framtiden.

Även om du byter till ett annat operativsystem i framtiden.