Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/05/14/ta-inte-natets-valtester-pa-for-stort-allvar/

TEKNIKBLOGGEN

Ta inte nätets valtester på för stort allvar

Medierna har utsett 2014 till ett “supervalår”. Med knappt två veckor kvar till EU-valet finns ett par tester vi väljare kan göra på olika redaktioners webbplatser för att få svar på vilka partier eller kandidater som passar oss bäst. Inför valet i höst gissar jag att de blir ännu fler.

Svara på några frågor och sen ser du hur du bör rösta.

Eller?

Så länge jag kan minnas har tidningar gjort sammanställningar av var de olika partierna står i olika frågor. Arbetet har sedan publicerats i stora rutnät. En fråga på varje rad, respektive partis svar i kolumnerna.

Tjänsterna på nätet är ett snyggare och mer läsarvänligt sätt att presentera samma material.

Men jag tror att det finns en viktig skillnad: Mins känsla är att vi människor har en tendens att tolka svar som kommer från en dator som absoluta. Trots att det är mänskliga beslut som ligger bakom dem.

Det är någon på redaktionen, ibland tillsammans med externa experter, som valt ut vilka politiska frågor som är de viktigaste och därför ska ingå i testet. Så var det även med de gamla rutsystemen i papperstidningen.

Men det är också någon på redaktionen, ibland tillsammans med externa experter, som bestämmer hur dina svar på frågorna på nätet ska tolkas och ligga till grund för det slutliga svaret, vilket parti eller kandidat som ligger närmast dig.

Gör gärna testerna. Och för all del, se resultatet som en vägledning.

Men fatta själv beslutet om vem som ska få din röst.