Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/05/28/tack-for-mig/

TEKNIKBLOGGEN

Tack för mig!

Våren 2011 tipsade jag om två appar som hjälper mig att hålla högen med artiklar jag vill läsa i schack. Inlägget var det första här på Teknikbloggen. Drygt tre år och nästan 350 inlägg senare blir det här det sista.

När jag tittar igenom de texter som jag skrivit är det några ämnen som återkommit oftare än andra. Och det är ämnen som kommer fortsätta att vara högaktuella under lång tid framöver.

Det första är givetvis integritetsfrågorna på nätet. Edward Snowdens avslöjanden och konsekvenserna av dem, att internet är en infrastruktur som vi måste kunna lita på. Kryptering är en dellösning. Men det gäller att tjänsterna vi använder krypterar på rätt sätt.

Som användare går det också att ta ett eget ansvar. Det är inte alltid som hotet är myndigheter av NSA:s kaliber. Då kan en sån enkel sak som pinkoden på mobiltelefonen göra skillnad. Det finns också anledning att aktivera det som kallas för tvåfaktorsinlogg på de tjänster där det är möjligt. Varför alls bry sig? Därför att alla har något att hålla hemligt.

Föräldraskap i en digital tid har varit ett uppskattat ämne. Några sammanfattande nätråd finns här. Som förälder tycker jag att det är viktigt att fundera på varför barn och ungdomar använder nätet så mycket, innan man beklagar att näsan alltid är vänd mot en skärm. Som vuxen finns det också anledning att själv fundera på hur man använder tekniken innan man beklagar sig över de unga. Och kom ihåg, det finns inga tekniska lösningar som kan ta över föräldraansvaret! Bland annat har min egen blogg fastnat i ett brittiskt föräldrafilter.

När det gäller sociala medier och hur vi använder dem, tänk på att saker som är okej för dig kan upplevas som ett integritetsövertramp av någon annan: På nätet är vi inte den enda författaren till berättelsen om oss själva.

Frågan om nätneutraliteten ser ut att bli allt hetare och allt viktigare. Det är en fråga om vad du som konsument vill ha, “bredband” eller “internet”. Men också en större demokratifråga. Vad innebär det att datatrafiken till vissa av nätets tjänster är gratis?

Om de är tre åren med Teknikbloggen ska sammanfattas i ett enda ord får det bli “algoritmer”. Datorer som fattar beslut å våra vägnar tar en allt större plats i vår vardag. Försöken med robotbilar är ett exempel. Men kom ihåg att också de styrs av människor, även om det inte råkar sitta någon vid ratten när bilen är ute och kör. Och vad händer den dagen vittnesuppgifterna går isär, människorna på plats påstår en sak, fordonens loggar något annat?

Algoritmerna är också med och formar vår bild av världen. Det är inte nyblivna föräldrar som fyller Facebook med bilder på bebisar, det är Facebooks algoritmer som favoriserar den typen av innehåll. I vilken utsträckning ska det vara okej med digitala skygglappar?

För att kunna ha en åsikt om hur tekniken påverkar samhället tror jag det är viktigt att ha en grundläggande förståelse för hur datorer och internet fungerar. Att lära barn lite programmering är därför en bra idé.

Bland alla stora frågor har jag också delat av mig med av en del pratiska tips. Ett kommer att gälla under lång tid framöver: Se upp med hur du lagrar dina dokument och bilder. Många appar och nättjänster låser in ditt innehåll. När du byter telefon tvingas du lämna det bakom dig.

Med det lämnar jag Teknikbloggen bakom mig. Om du gillat innehållet, följ mig gärna på Twitter där jag ofta länkar till artiklar som handlar om samma saker som jag skrivit om här.

Hej då!