Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Vilken tur att det finns pellets!

 Med pellets avser jag här varken biobränsle eller djurfoder! Istället handlar det om pelleterade frön – alltså små och oregelbundna frön som bakats in till runda kulor.

För varje år (och med stigande ålder!) blir det allt svårare att se och att så pyttesmå frön, som vid sådd gärna hamnar i ett hörn av sålådan och ytterst sällan fördelas jämnt över jordytan.

Fördelarna med pelleterade frön är flera. Förutom att små frön blir större och jämnstora, slipper man den statiska elektricitet som gör att små frön häftar vid varandra och blir svåra att så ut ett och ett. Visserligen är pelleterade frön dyrare och har sämre hållbarhet än vanliga nakna men nackdelarna uppvägs absolut av fördelarna.

Fröpellets är oftast färgade i vitt men även i andra klara färger som grönt, gult, blått eller rött vilket underlättar ytterligare att se och så de rackarns små fröna.

Redan i december dimper Lindbloms fräscha frökatalog ned i postlådan. Med stor iver skummar jag igenom de annuella sorterna på jakt efter pelleterade alternativ. Och med stor tillfredsställelse kan jag konstatera att pelletssorterna blir fler och fler – vilken tur!

Kap – och hänglobelia har 20.000 frön per gram och fröet ser ut som brunt mjöl i fröpåsen! I år kan man köpa pelleterade frön där varje pellets innehåller 6-9 frön. Även murslöja/grusnejlika finns som pellets med flera frön per pellets och vid uppkomst bildar småplantorna en liten tuss. Förutom dessa annueller finns exempelvis blomstertobak och petunia och bland grönsaker sallat, morot och palsternacka.

Pelleterade frön täcks aldrig, man trycker fast dem på jordytan och ser till att fukten är tillräcklig för att lösa upp inbakningen så att groningsprocessen kommer igång.