Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2011/04/28/man-far-det-man-betalar-for/

TRÄDGÅRDSBLOGGEN

Man får det man betalar för!

Det här med säckar med jord till olika priser – vad är det egentligen vi betalar för? Fyra säckar för 149 kr eller fem säckar för 100 kr eller en säck för 79 kr – vad är skillnaden förutom priset och storleken på säckarna? Ibland rymmer säckarna 50 liter och ibland 60, så det gäller - för den som orkar - att räkna ut literpriset för att kunna jämföra de olika jordfabrikaten. Vissa jordar är dessutom special t ex rosjord, rhododendronjord, örtjord, perennajord o s v

Generell kan man säga att en dålig jord består till stor del av torv och att torven dessutom är trådig och dåligt förmultnad. Näringsinnehållet är det lite si och så med. En jord med mycket torv är svår att vattna upp och blir en dylik jord uttorkad, är den nästa omöjlig att få uppblött igen.

”Billig” jord går dock att använda för att fylla ut i trädgården och för att lägga i botten av exempelvis planteringar och sedan ha jord av bättre kvalitet över.

Jord i krukor, urnor och lådor med sommarens blommande och ätbara odlingar utomhus torkar ut snabbt och kräver nästa daglig vattning (såvida inte vår Herre sköter bevattningen förstås!). I och med att vi vattnar ofta lakas näringen ut och då främst kvävet. Ett par jordtyper i säck är laddade med långtidsverkande gödselmedel, som pyttsas ut under säsongen. Här handlar det om 79 kronors säckar men de är faktiskt väl värda sitt pris! Långtidsverkande gödselmedel finns även att köpa separat och blanda i jorden enligt egen dosering.

Alla dessa olika säckar med s.k. plantjord är verkligen förvillande och förvirrande. Plantjord för yrkesodlare, plantjord med naturgödsel och KRAV-godkänd jord torde vara att lita på rent kvalitetsmässigt att kan användas för odling i exempelvis pallkragar och växthusbäddar.

Blomjord med inblandning av små lecakulor är i mitt tycke den bästa jorden för rumsväxter och inomhusodlingar.