Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2011/10/16/nytt-barpar-svenne-lotta/

Trädgårdsbloggen

Nytt bärpar: Svenne + Lotta

Rätta artikel

   Först ut var Romeo och Julia och nu släpps de nya sorterna Svenne och Lotta. Havtorn är tvåbyggare med han- och honblommor på skilda buskar. Det är därför vi behöver en tjej- och en pojkbuske för att få de eftertraktade antioxidantfyllda bären. Hur går det då om man planterar en Romeo tillsammans med en Lotta?

[caption id="attachment_321" align="aligncenter" width="380" caption="Bären är proppfulla med C-vitamin!"]

[/caption]

   Jag fick en Julia av mina trädgårdselever, en storvuxen kvinnlig buske. Eftersom hon behövde en karl skaffade jag en Romeo, som jag planterade bredvid Julia. Storleksskillnaden var lite skrattretande, men jag tänkte att han växer väl till sig.

   När våren kom visade det sig att sorken förstört Romeos rötter och det var bara att skaffa en ny Romeo till den nyblivna änkan.

   Nästa vår hände samma sak; sorken hade åter haft kalas på Romeos rötter. Julia däremot hade vuxit till flera meter, ett vackert exemplar med de smala bladen med silverglänsande undersida.

   Då gav jag upp! Julia fick bli singel, hon var ju i alla fall en praktfull prydnadsbuske!

   Men kan ni tänka er; under sommaren började små bärklasar utvecklas och framåt höstkanten var grenarna fulla med lysande orange bär. Hur kunde det hända? Tvåbyggare kräver en buske med honblommor och en med hanblommor. Hade min Julia blivit självfertil eller handlade det om jungfrufödsel?

   Det vetenskapliga namnet på havtorn är Hippophae rhamnoides. Namnet betyder häst och skimrande och härrör från att man tidigare smorde in hästarna med bären för att få skinnet glansigt.

   Havtorn är en lättodlad, härdig och anspråkslös buske som förekommer vildväxande exempelvis längs kusten vid Gävle. Bären är rena vitaminkicken, speciellt rika på C-vitamin. Busken kan växa i nästan ren sand eller grus, men tycker inte om konkurrens från andra växter under uppväxten.

   Att plocka de glänsande orangegula bären kan vara som att slåss mot katten. Bärskaften är korta och grenarna är oftast mycket torniga. I lite större odlingar av havtorn skördar man bären genom att klippa av klasarna med en liten sax modell brodyrsax eller genom att pressa bären till juice direkt från busken.

   Havtorn kan även användas som färgväxt. Kvistar och blad ger yllegarner mörkbrun och rödbrun färg och frukterna ger gul färg. Men jag saknar kunskap om hur pass hållbara färgerna är.