Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2011/10/23/ta-vara-pa-loven-2/

Trädgårdsbloggen

Ta vara på löven!

Rätta artikel

För några veckor sedan var jag på besök i Vansbro och Malung i Västerdalarna. Det tog några mil av resan, innan jag upptäckte och förstod vad det var som saknades, när jag blickade ut genom bilrutan på den höstliga naturen. Så såg jag det: träden hade nästa inga löv kvar och ju närmare vi kom resans mål, desto kalare blev lövträden och buskarna, för att slutligen helt sakna blad.

[caption id="attachment_359" align="aligncenter" width="380" caption="Lönnen lämnar massor med användbara löv!"]

[/caption]

Tvärt emot lövträden i Västerdalarna, tycker jag att årets höstlöv hittills rasat av i ovanligt liten mängd - eller hur? Ännu hänger massor med blad kvar i väntan på att höststormarna ska ruska om och slita loss höstlöven. Fast bladen fälls ju även om det skulle vara vindstilla, det är växterna strategi för att överleva vintern.

Och det är inte kyla som är den stora faran för växterna utan torka. Med löven på skulle träden och buskarna få allvarliga torkskador, eftersom avdunstningen från bladen inte kan kompenseras med vatten från marken när denna är frusen.

[caption id="attachment_361" align="aligncenter" width="380" caption="Kratta in löven under buskar och i perennplanteringar."]

[/caption]

Våra lövfällande träd och buskar förbereder sig i god tid för vintern. Medan bladfärgen övergår i gult, orange och rött bildas vid bladskaftets fäste ett särskilt gränsskikt och när bladen faller av är bladärren redan läkta.

Löv är en guldgruva enligt min mening och så otroligt användbara. Eftersom jag försöker undvika öppen jord, blir alternativen två; antingen täcks marken med växter eller också lägger man ut något täckmaterial. Och som täckmaterial är löv – speciellt lönnens – en rikedom.

Lönnens löv förmultnar och bryts ned snabbt och är därför en användbar näringskälla både som täckning av mark och växter och som kompostmaterial. När de nedfallna löven tappat höstfärgerna brukar de vara lättast att kratta ihop och fördela ut på trädgårdslandet, i rabatterna och på växthusbäddarna - så långt lövlagret nu räcker. På våren krattar man bort lövresterna och lägger dem på komposten.

Städsegröna eller vintergröna växter, alltså växter som behåller bladen eller barren kvar under vintern, är mer utsatta för väder och vind än bladfällande växter. När marken är frusen och de vintergröna växterna exponeras av starkt solljus, kan dessa växter drabbas av allvarliga skador. Man brukar säga att de frystorkar. Vintergröna växter avdunstar vatten från bladen och barren och har ingen möjlighet att suga upp vatten med rötterna eftersom marken är frusen och kan därmed inte kompensera vattenförlusten. Avdunstningen är visserligen betydligt större under sommaren, men speciellt den vassa vårsolen kan ställa till skador. Genom att täcka marken under växterna med ett tjockt lager löv, helst 50 cm, hindras tjälen att tränga ned djupt i marken.

[caption id="attachment_363" align="aligncenter" width="380" caption="Investera i en bra räfsa. Den här breda modellen är superbra!"]

[/caption]

Löv, speciellt lönnlöv, är också ett utmärkt täckmaterial i rabatter och i planteringar exempelvis under rosor och syrenbuddleja. Marken bör helst frysa till något i ytan innan man lägger ut täckningen.