Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2011/10/30/bland-lav-och-mossa-5/

Trädgårdsbloggen

Bland lav och mossa.

Rätta artikel

När de sista frusna trattkantarellerna är plockade och marken fortfarande är otjälad och snöfri, brukar det passa bra att bege sig ut i skogen och leta mossa och lav. Såväl olika sorters lav som mossa är mycket användbara och trevliga att arbete med till dekorationer och pyntning, till kransar både för inne- och utebruk och till arrangemang tillsammans med andra växtslag.

   Om vi behöver plocka en större mängd är det säkrast att fråga markägaren om lov först. Plockning av mossa och lav ingår nämligen inte i allemansrätten!

[caption id="attachment_399" align="aligncenter" width="380" caption="Så vackert med stora stenar klädda med olika sorters lav och mmossa!"]

[/caption]

   Eftersom det växande vilda alltid varit ett stort intresse hos mig, kan jag inte låta bli att ta chansen att få hålla en miniföreläsning i botanik och som naturligtvis handlar om lavar och mossor, sporväxter.

   Det enklaste sättet att skilja lavar och mossor åt är rent okulärt: lavar är mest grå och mossor är oftast grönfärgade! En lav är aldrig grön och en mossa är sällan grå!

Det som gör att en lav är gråfärgad är svampen, som är lavens ena part – den yttre.

   Svamptrådar (hyfer) bildar mycelet som ger laven dess form och utseende. Svamppartnern sköter upptagning av vatten och mineralämnen samt skyddar mot stark sol och torka.

   Under svamptrådarna sitter den andra partnern – grönalgen. I grönalgen finns klorofyllkorn som sköter assimilationsjobbet d v s tar upp koldioxid ur luften och som därefter, med hjälp av solenergin, omvandlas till kolhydrater.

[caption id="attachment_401" align="aligncenter" width="380" caption="Vitlav får vi leta efter på stenhällar högt upp på bergen. Förr användes vitlav mellan innanfönster för att suga upp fukt. Nu dekorerar vi adventsstaken och gör kransar av vitlav."]

[/caption]

   Lavar är mycket anspråkslösa och kan leva på ställen där inget annat vill växa t.ex. på stenar och klipphällar. Lavar är oerhört känsliga för luftföroreningar och indikatorer för dålig luft. Då de olika arterna och mängden lav försvinner är det alltså ett allvarligt varsel om att luften är förorenad.

   Mossor har en kort stam med bladliknande utskott. Istället för rötter finns hos de flesta mossarter ett slags rotliknande hår, som fäster i underlaget. Bladen, som innehåller klorofyll, är täckta med ett vaxskikt och det finns porer genom vilka mossan tar upp vatten ur luften, från nederbörd och dagg. Klorofyllet gör att en mossa kan utnyttja solenergin för att bereda sin näring.

[caption id="attachment_403" align="aligncenter" width="380" caption="Kvastmossa täcker stenar, rötter och stubbar med ett ganska tunt lager. Går ofta att lossa i stora sjok och är utmärkt att lägga på jorden i julgrupper."]

[/caption]

   Ute i julhandeln saluförs i plastpåsar något som man felaktigt kallar för vitmossa. Denna så kallade vitmossa är alls ingen mossa utan en lav - vitlav eller fönsterlav. Vitmossa, som är grön och ibland rödaktig till färgen, växer på blöta marker och bildar torvmosser. Vi bryter och förpackar balar med torv som sedan blir jordförbättringsmedel i trädgården. Vitmossa vitnar när den torkar, därav namnet.

Den mörkt gröna björnmossan använder björnen när den bäddar sitt vinteride. Vitmossa blir så småningom olika torvprodukter.

[caption id="attachment_407" align="aligncenter" width="380" caption="Lummer har speciella växtplatser och är egentligen fridlyst. Men några revor törs vi nog plocka. Lummer är otroligt vacker."]

[/caption]