Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Fira ljusets återkomst!

För mig är första februari lite av ett magiskt datum. Under min norrländska uppväxt var just 1 februari ett minst lika viktigt datum, som vårdagjämningen är för många.

Nu blir det bara längre och längre dagar!

Det var nämligen då, som solen för första gången kunde ses ovan horisonten – om det var molnfritt förstås. Det dyrbara dagsljuset hade vi visserligen ett par timmar dagligen, så det var inte mörkt dygnet runt.

Men att inte få se solen på himlen under flera månader, det föder verkligen en längtan! Jag kan utan svårighet förstå mina förfäders soldyrkan och glädje över den goda och värmande solens återkomst!

Visst syns det att ljuset är ljusare!

Trots att jag numer bor i Dalarna sedan 30 år tillbaka, har jag fortsatt att fira 1 februari som ljusets återkomst. Och det finns väl inget bättre sätt att hälsa ljuset än att riktigt frossa i tulpaner och unna sig en smarrig tårtbit!

Årets firande av ljusets återkomst blir lite annorlunda eftersom orsaken till firande inte riktigt stämmer.

Jag befinner mig ju i varmare land med en sol som stiger upp kl.06.30 och på nolltid blir en het strålkastare, för att sedan finnas synlig eller gömd i ca 12 timmar för att därefter slutligen dyka ned i havet innan jag ens hunnit lyfta kameran.

Hos Slottsträdgården Ulriksdal kan man själv plocka ihop sin tulpanbukett. Den här sorten heter Orange Monarch

Men mina tankar går till vinterlandskapet hemma och alla små vårtecken som börjar nu. Första februari är ett viktigt datum även om jag just nu vistas i sommarhetta.