Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

En orgie av orgidéer

Rad efter rad med exotiska skönheter.

På TV-programmet ”På spåret” ställdes frågan om en speciell orkidésort som även förevisades tävlingsdeltagarna. Svaret var brudorkidé och Jenny Strömstedt var snubblande nära rätt svar genom att försöka säga Phalaenopsis d v s det vetenskapliga namnet för brudorkidé. Som jag minns uppfattade domare Lindström inte Jennys svar.

Bedårande i gult och rosa!

och ljuvaste rosalila

Brudorkidé är den vanligaste sorten i våra hem. De mest förekommande frågor som jag får om just orkidéer är hur de ska vattnas och hur man får en ovillig orkidé att blomma om.

Beträffande vattning av orkidé så får mina dosen ett snappsglas vatten per vecka. På trädgårdsmässan har jag köpt orkidégödsel – färgglatt pulver att blanda ut i vatten.

På hotellet använder man orkidéer på samma sätt som vi gör med tulpaner. Här underbart blåblommande i vas.

Jag har tagit del av många knep när det gäller hur man bäst sköter en orkidé. De som lyckas få en orkidé att blomma om, tycker jag ska känna sig malliga! Vissa orkidéplantor kan vara bra tjuriga!

Dela gärna med er av tips när det gäller orkidéer!

En stor kruka planterad med en blandning av orkidésorter

Palmstammar dekorerade med orkidéplantor.

För den verklige orkidéentusiasten rekommenderar jag varmt ett medlemskap i Svenska Orkidésällskapet som i sin tur är medlem i FOR (FritidsOdlingensRiksorganisation).