Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Bougainvillea – den evigt blommande

Ympad Bougainvillea med flerfärgad "blomprakt". Finns dylika plantor att köpa i Sverige?

Det är knivigt att stava till Bougainvillea och svårt att uttala det också. Man får liksom säga några bokstäver i taget – B-o-u som o/å, g-a-i-n som gajn, v-i-l-l som vilj och e-a som a.

Färgerna på högbladen är bl.a. intesivt rött

Självklart finns det även ett svenskt namn på Bougainvillea; trillingblomma. Det namnet syftar till de tre små vita blommorna som omges av högbladen. Och det är de färgstarka högbladen som vi alltså felaktigt anger som ”färg på blomman”.

Här ser man tydligt själva blommorna omgivna av högbladen.

Högblad är ”vanliga” gröna blad som sitter strax under blommorna. Eftersom själva blommorna oftast är små och oansenliga kompenseras detta genom de vackert färgade högbladen. Allt för att locka till sig insekter!

Vilken färgprakt! Den syns på långt håll!

Bougainvillea är ett välkänt inslag bland växterna runt medelhavet och på Kanarieöarna. Det är en vanlig syn med allt från enskilda exemplar till häckar och buskage med blommande kaskader  i varierande färgskala.

En vanlig syn i sydligare länder.

Blank trillingblomma heter på latin B. glabra och är det vetenskapliga namn, som jag fick lära mig i skolan. Stor trillingblomma heter B. spectabilis.

En brokbladig variant - även den ett vackert inslag.

Trillingblomma har namnet B. x buttania, där x betyder en korsning och i det här fallet är det en korsning mellan B.glabra och B. peruviana. Det senare är en lokal sort från Sydamerika.