Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Hibiscus – rosen från Kina

I förra blogginlägget skrev jag om Bougainvillea och den här gången kommer det att handla om Hibiscus. Dessa blommande växter har faktiskt ett par saker gemensamt och då syftar jag inte i första hand på deras blomvillighet och vackra blomning.

Ljuv aprikosfägad och dubbel

Både Bougainvillea och Hibiscus förekommer ofta i turisthotellens planteringar runt medelhavet och på Kanarieöarna. Ytterligare en likhet mellan Bougainvillea och Hibiscus är, att de i vårt land är mycket populära rumsväxter.

För den som gillar lila!

Apropå trädgårdstermen rumsväxt, är det mer brukligt att vi kallar de växter, som vi har som prydnad inomhus för krukväxter. Jag använder hellre termen rumsväxter, därför att krukväxter är ett så vitt begrepp och kan innefatta allehanda växter som vi odlar i kruka såväl utomhus som inne, i växthus, i dammar o s v.

Säkert den vanligaste blomfärgen.

Jag är så glad i min hibiscus. Blommorna är stora, enkla och djupt röda. Ståndarna med sina lysande gula knappar omger pistillen och sticker ut på ett sätt, som verkligen förhöjer blommans skönhet.

Här är min favorit som häck.

Ni känner säkert till Hibiscusens svaga sidor som att den tappar knopparna om vi vrider på plantan och om den utsätts för uttorkning. Dessutom angrips Hibiscus ofta av bladlöss.

Angrepp av ullöss är besvärligt att bli av med.

Fast de goda egenskaperna väger förstås tyngre som den tacksamt långa blomningsperioden från vår till höst, de fantastiskt vackra blommorna, det blanka bladverket och det rika utbudet av färger på blommorna.

Hibiscusblommor i gult är också vackert.