Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Vecka 9 = tomatsådd

Vecka 9 är förvisso sportlovsvecka för en stor del av Sveriges skolor, däribland Stockholms. Nu har det emellertid gått flera år sedan jag senast fick njuta av sportlov tillsammans med gymnasieelever inom trädgård.

En djup sålåda med fuktig såjord uppblandad med perlite

Det som fortfarande gäller för vecka 9 är sådd av tomatfrön. I skolan lär sig trädgårdseleverna att det tar 8 veckor från sådd till färdig planta och lika lång tid från utplanteringen till första mogna tomaten. 8+8 blir 16 veckor och 9 + 16 blir vecka 25 d v s premiär för tomatskörd till midsommar! Klarar ni det?

Bästa sättet att vattna försiktigt så att fröna inte flyter upp.

På den tiden jag hade uppsatta växthus (nu ligger ett nedplockat i bitar i garaget) hände det faktiskt att jag kunde skörda tomater till midsommar. Sorter med gula frukter och med små tomater som körsbärs/cocktail var alltid först att mogna. Och det tillsammans med första färskpotatisen blev riktiga kulinariska höjdpunkter!

S k miniväxthus finns i olika utformningar

Jag sår mina tomatfrön på samma sätt som de stora pojkarna gör – eller snarare gjorde. För nu har jag varit friställd som trädgårdskonsulent åt Hushållningssällskapet i ett flertal år och tekniken för rationell tomatsådd kan mycket väl ha förändrats sedan dess.

Visst syns det att det är tomatplantor på gång!

I alla fall lägger jag först tomatfröna i blöt, i små plastskålar där jag kan skriva sorten på skålens kant. I två dygn får fröna ligga i blöt före sådd.

Några frön per sort och några cm avstånd mellan frön och rader.

Tomatfrön är för det mesta väldigt pigga och det dröjer inte många dagar förrän det första gröna sticker upp i jorden. Redan på karaktärsbladsstadiet (vilket ord!) brukar det synas skillnader mellan sorterna. Och när nu tomatfrön är så groningsvilliga behöver man faktiskt inte så hela påsen. Det är väldigt enkelt att så frön, men sedan ska småplantorna skolas och skolas om och krukas in och få plats och sedan …