Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Vikten av ljus

När det gäller ljus och belysning brukar man säga, att rent generellt har dagsljuset efter 1 april uppnått en sådan längd och kvalitet, vilket borde vara tillräckligt för belysning av och till plantor.

Naturligtvis beror det på, ganska mycket beror det på….

Växtplatsen måste förstås vara med god tillgång till dagsljuset – i ett stort fönster, i ett växthus, på inglasad balkong eller uterum.

För oss andra, som saknar tillgång till riktigt ljus växtplats, finns det enkla lösningar med prisvärda investeringar för belysning av våra plantor.

Förutsättningen är förstås att vi har en plats som tål vatten och jord på golvet – källaren, tvättstugan, garaget o s v.

En s.k. lagerhylla eller förvaringshylla i trä är en enkel och billig variant av en hylla i flera plan. Inte särskilt snygg kan man tycka, men till att ställa lådor och krukor för sådd och plantor på får den duga.

Lagerhyllor säljs hos exempelvis lågprisvaruhus. Måtten på hyllan är 159 cm hög och hyllplanen – lämpligen tre stycken – är 63 cm långa och 27 cm breda.

Lagerhyllan skruvas ihop och bör förankras i vägg för att undvika att den välter.

Enkel och prisvärd teknisk lösning för belysning av de egna plantorna

Lysrör är de mest prisvärda armaturerna för konstgjort ljus. Även lysrör finns att köpa på lågpris – och möbelvaruhus. Enkla lysrör, alltså armatur med ett rör, är försedda med reflektor vilken samlar ljuset mer riktat ned mot det som ska belysas.

Lysrör ger ett kvalitetsmässigt bra ljus. De har lång livslängd och förbrukar mindre mängd el – i jämförelse med glödlampor. Armaturerna kan dessutom seriekopplas mellan hyllplanen.

Lysrör kan antingen skruvas fast under hyllplanen eller förses med kedjor och hängas upp i krokar. Fördelen med det senare alternativet ä, att armaturen kan höjas upp eller sänkas ned, beroende på hur de växande plantorna, som ska belysas, utvecklas på höjden.