Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Våren kommer med stora kliv

Det är full fart på vårtecknen och det ena varslet om att våren är på g avlöser det andra. Vårtecken som samtalsämne är både givande och kul att prata om. Vi har verkligen olika uppfattning om vad vi ser som vårtecken.

Dessa vårens budbärare. Tappert ska de - först av alla - bana väg genom vissna löv och andra växtdelar.

Lokalpressen presenterar vårtecken som sänts in av läsare. Då handlar det om rapporter gällande första flugan, fjärilen, staren, vitsippan o s v

Lördagspromenaden var i första hand en spaning efter tussilago, men inte en enda solgul blomma tittade fram i dikeskanten. Däremot blommade viden och det får godtas som dagens vårtecken.

Något vårblommande i kruka på trappan måste man ha. Men först ska här vattnas...

När Vasaloppsveckan är avslutad brukar vintern tappa greppet och så även i år. Sedan dess har den vårlika temperaturen tagit hårt på snön och på isen och marken håller på att torka upp. Fenomenet när vi vänder vår vinterbleka nuna mot solen har drabbat många. Ljuset och solen är verkligen efterlängtade!

Små rester av vintern passar bra för gossarnas lek

Som veckopendlare mellan olika klimatzoner, har jag förmånen att få uppleva samma vårtecken med några veckors mellanrum. Från tunnelbanan såg jag blommande hassel i förra veckan. I klimatzon V sover ännu hasselns knoppar.

Blommande hassel är ett säkert vårtecken