Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/04/01/fixa-i-vaxthuset/

Trädgårdsbloggen

Fixa i växthuset

 Bakslag är vi mer eller mindre tvingade att stå ut med, när vädret gäckar oss och vi inte vet om vintern verkligen släppt greppet. Beteckningen bakslag är töjbar och vi har ofta olika uppfattningar, om vad som kan räknas som bakslag. Enligt en sägen, som jag anammat, ska det vara antingen fem eller sju bakslag, innan vi äntligen får konstatera att ”nu är det vår”! Fast när kan man börja räkna bakslag och kan det vara flera bakslag per dag?

   Ett sätt att göra det bästa av lediga dagar i april, då det snögloppar horisontellt och trädens grenar svajar mot marken, är att förbereda växthuset för årets odling.

   Rengjorda glasrutor eller plexiglasskivor är inte enbart en trevlig syn, utan viktigt för ljusgenomsläppligheten. Spola först med vatten över väggar och tak. En högtrycksspruta är förstås en tillgång. Skura sedan med varmt vatten uppblandat med såpa. Var extra noga med spröjs och skarvar.

[caption id="attachment_1045" align="aligncenter" width="380" caption="Med en svamp på långt skaft kommer man åt takrutorna"]

[/caption]

   Växthusspinnkvalster övervintrar i växthuset som befruktade honor, s.k. dvalhonor, och gömmer sig ofta i just spröjs och skarvar. När vi planterar ut växter i växthuset på våren, är kvalstret redo att kasta sig över plantorna. En noggrann rengöring av växthuset är därför a och o.

   För oss, som odlar i markbädd, är det perfekt att förbereda bäddarna. Ladda jorden med torvmull, kompost och stallgödsel. I väntan på utplantering av grönsaksplantor kan man i framkanten av bäddarna så rader med exempelvis sallat, dill och rädisor, eftersom de gror även vid låg jordtemperatur. Och stoppa ned några förgrodda sättpotatisar.

[caption id="attachment_1049" align="aligncenter" width="380" caption="Ladda bäddarna i växthuset inför årets odlingar. Undan det som undan är! "]

[/caption]

   Övervintrade plantor som vindruva, persika och kiwi börjar vakna och då är det extra viktigt med fukt i jorden och passa samtidigt på att blanda i näring även på deras växtplats.  

[caption id="attachment_1051" align="aligncenter" width="380" caption="Väck vindruvsplantan genom att vattna rejält och blanda näring i jorden."]

[/caption]