Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/04/21/en-tid-av-bakslag/

Trädgårdsbloggen

En tid av bakslag

[caption id="attachment_1117" align="aligncenter" width="380" caption="Penséer är tappra och brukar stå emot snöiga bakslag."]

[/caption]

För en knapp månad sedan njöt vi av ovanligt tidig vårvärme och vi trodde väl allmänt att i år, kommer våren tidigare än vanligt. Även jag var inne på det spåret och gladdes i förväg åt en lång räcka av solvarma dagar att fördela vårarbetet under.

   På fredagskvällen, Trädgårdsmässans andra dag, började det snöa och modet sjönk ännu mer, när det fortsatte att snöa på lördagsmorgonen. Vilket bakslag!

[caption id="attachment_1119" align="aligncenter" width="380" caption="Forsytian var tidigt ute med blommorna på bar kvist - så synd!"]

[/caption]

   Undrar just hur många mässbesökare vi missade den dagen p.g.a. trafiksvårigheter att ta sig till mässan. Men samtidigt var det mysigt och ombonat att vistas inne på mässan, där ovädret inte märktes och vårtecknen fanns överallt.

   Flertalet besökare handlade växter på Trädgårdsmässan, utomhusväxter som ska pryda trädgård, balkong och uteplats. Och här kommer den viktiga avhärdningen in!

   Vi måste vänja växterna, som stått i varma utrymmen, vid den bistra verkligheten och det måste ske successivt. Om en växt kommer från en varm uppväxt direkt ut i en kall och blåsig tillvaro får växten en chock och stannar av i tillväxten!

[caption id="attachment_1121" align="aligncenter" width="380" caption="Ett växthus är perfekt för avhärdning av plantor"]

[/caption]

   På samma sätt måste vi göra med våra förkultiverade småplantor. Nu kommer en tid då armarna blir uttänjda av allt bärande ut på morgonen och in på kvällen.