Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Rapport om Fritidsodlingens omfattning

Lagom till Trädgårdsmässan släpptes Lise-Lotte Björkmans rapport om fritidsodlingens omfattning i Sverige. Lise-Lotte arbetar bl.a. som trädgårdsrådgivare åt Riksförbundet Svensk Trädgård.

Det vi alla gissat, hoppats på och önskat finns nu på pränt med belysande siffror på ett LTJ-fakultetens faktablad.(LTJ står för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap.)

Prisbelönt balkong i Avesta - en av 2 miljoner balkonger i flerbostadshus.

Promenader är den allra vanligaste fritidssysslan utomhus men trädgårdsarbete kommer som god tvåa. Min yngste son, som under många år hade huvudansvaret för gräsklippningen, ansåg att ”trädgård är bara arbete!” Med betoning på bara! Och nog medför trädgårdssysslan i viss mån arbete, men ofta får vi då nytta av muskelgrupper som vi kanske annars sällan använder.

Även i åldersgruppen 25 - 34 år finns ett växande intresse!

Jag brukar säga att det finns en liten trädgårdsmästare i oss alla. Det gäller bara att hitta och aktivera den. Fördelarna med trädgårdsarbete – i såväl mindre som större skala – är för mig självklara och lätta att påvisa. Inte för inte, använder vi trädgård för rehabilitering och i äldrevården.

Det finns drygt 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige och av dessa tillhör 1,9 miljoner villor och andra småhus.

Rapporten är mycket välgjord och presenteras på ett trevligt överskådligt sätt. I många fall kan siffror hit och siffror dit medföra att vi tappar intresset för helheten. Men inte i det här fallet. Fakta i form av siffror blandas med fint bildmaterial och lättlästa textstycken.

Prisbelönt uteplats i Avesta - en av 200 000 i anslutning till flerbostadshus.

Rapporten går att hämta elektroniskt på: www.http://epsilon.slu.se