Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/04/29/bjud-bina-pa-ett-smorgasbord-av-varblommande-vaxter/

Trädgårdsbloggen

Bjud bina på ett smörgåsbord av vårblommande växter!

Vårvärmen lockar ut bina för premiärflygningar och de är genast på jakt efter pollen och nektar. Jag är långt ifrån någon bikännare, men vet att det finns solitära bin och bin som lever i bisamhällen. En biexpert kan se skillnaden. Oavsett om det är solitära eller bikupebin som är de första jag upptäcker, blir jag lika glad – ett tydligt vårtecken!

[caption id="attachment_1137" align="aligncenter" width="380" caption="Full aktivitet vid kuporna och jakten på pollen och nektar har börjat."]

[/caption]

  Bina är helt beroende av att få både pollen och nektar från i huvudsak blommor och så här års är det förstås vårblommande växter som är högt eftertraktade. Pollen från blommornas ståndarknappar samlar bina i de s.k. pollenkorgarna som sitter på ”bakbenen”. Pollen används för att föda upp arbetsbin.

[caption id="attachment_1138" align="aligncenter" width="380" caption="Sälgens blommor är kalas för vårpigga bin."]

[/caption]

   Nektar produceras i växternas nektarier och dessa sitter oftast i blommornas inre. Det är drottningungen som nu ska födas upp med nektar omvandlad till honung.  

   Sälgen är en oerhört viktig vårblommande växt och dessutom är pollenet av bästa kvalitet för bina.

   Tibastens underbart doftande blommor innehåller gott om nektar och även om kvaliteten kanske inte är den bästa, är det fullgott för binas första vårfrukost.

[caption id="attachment_1139" align="aligncenter" width="380" caption="Blommande tibast är bedövande vackert men tyvärr är busken lika bedövande giftig"]

[/caption]

   Vildväxande vårblommor som blå- och vitsippor har uppskattat polleninnehåll liksom svalört, tussilago och maskros som levererar både pollen och nektar tidigt på våren. Vi får försöka ha överseende med att tussilago och maskros är ogräs svåra att bli av med. Den här tiden på året får vi hjälpas åt att ge bina ett nyttigt smörgåsbord av vårblommor att glädjas åt.