Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/06/03/nasdukstradet-i-eriksbergslunden/

Trädgårdsbloggen

Näsduksträdet i Eriksbergslunden

Rätta artikel

Vi närmar oss och näsduksträdet syns mellan övrigt klorofyll

Tänk att jag hade sån himla tur! För det första var jag arbetande i Stockholm och kunde pricka in dagarna. För det andra var det strålande studiebesöksväder precis då i slutet av maj. Och för det tredje och allra viktigaste – näsduksträdet blommade som allra vackrast i Eriksbergslunden just de dagarna!

   En efterlängtat vårblomning kan minsann vara ack så lynnig! Vid hög vårvärme är blomningen på bara några dagar passerad och ett minne blott.

   Och när det gäller näsduksträdet skulle det innebära, att alla de exotiskt läckra blommorna ligger där som blöta näsduksslamsor på marken.

   Jag har sett näsduksträd tidigare, men enbart i olika botaniska trädgårdar i Sverige och aldrig i någon privat trädgård. Även i de botaniska trädgårdarna är näsduksträdets blomning omtalad och besökare kan knappast låta bli att fascineras.

[caption id="attachment_1207" align="aligncenter" width="380" caption="Näsduksträdet beskrivs som ett mindre till medelstort träd med pyramidformad krona som sedan breddas och blir mer oregelbunden."]

[/caption]

[caption id="attachment_1208" align="aligncenter" width="380" caption="Själva näsdukarna är vita s k högblad som omger de vinröda bollformade blommorna. "]

[/caption]

   Det vetenskapliga namnet på näsduksträdet är Davidia involucrata och tillhör familjen Nyssaväxter (Nyssaceae). Släktingen nyssa, som gett namn åt familjen är också ett träd liksom den gemensamma släkningen lyckoträd.

[caption id="attachment_1209" align="aligncenter" width="380" caption="Det kan tydligen ta mellan 12 och 15 år innan ett näsduksträd börjar blomma. Det gäller att vara tålmodig!"]

[/caption]