Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Trädgårdsbloggen

Ombonat och avskilt i det gröna

De senaste dygnens kylslagna väderlek har knappast inbjudit till njutningsfulla stunder på balkong och uteplats. Synd, för såväl en balkong som en uteplats är verkligen, för många av oss, en egen liten oas i ett för övrigt ganska trist bostadsområde.

Här har man satt upp armeringsmattor som klätterstöd

Balkongen och uteplatsen blir till en förlängning av lägenhetsytan och utgör samtidigt kopplingen till naturens grönska. Frukost utomhus räknar jag som en av sommarens höjdpunkter.

Ombonat och avskilt med hjälp av alla de slag av växter

Av olika orsaker önskar vi oss en avskärmad och ostörd tillvaro på balkong och uteplats. Vi vill skapa en ombonad och inramad plats genom att klä in väggar och stödanordningar med frodig lummig grönska. Och här kommer de förnämliga ettåriga klättrande och klängande växterna väl till pass. De flesta av dessa sommarblomster växer snabbt och täcker effektiv växtplatsen med både blommor och blader.

Rosenbönor/blomsterbönor bildar snabbt en grönskande inramning med blommor som glada färgklickar.

Själva planteringskärlet kan placeras antingen på golvet eller hängas upp på staket eller balkongräcke. Som stödanordning finns spaljéer i olika utformning och av skilda material. Det går också bra att spänna trådar för plantorna att klättra och klänga på.

Humle växer med racerfart och bildar avskärmningar för flera våningar

Praktfulla hängpetunior skapar en känsla av avskildhet