Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/06/12/inte-alltid-det-gamla-vanliga/

Trädgårdsbloggen

Inte alltid det gamla vanliga

Rätta artikel

Temat trädgård är ständigt i förändring där nyheter, råd och tips avlöser varandra. Jag brukar ha svårt att avfärda de trädgårdstips som jag ofta får höra. Tvärtom blir jag väldigt nyfiken och tycker det ska bli jättespännande att testa det nya - inte alltid och så klart inte allt.

[caption id="attachment_1222" align="aligncenter" width="380" caption="Bottnar med kogödsel precis som forna trädgårdmästare gjorde. Testar balkonglådejord en för mig ny jord Och så här hade jag tänkt resultatet skulle bli av röda pelargoner och skir snötörel"]

[/caption]

[caption id="attachment_1229" align="aligncenter" width="380" caption="Och så här hade jag tänkt mig resultatet!"]

[/caption]

 I ett tidigare inlägg har jag skrivit om våra val när det gäller utplanteringsväxter och hur vi oftast köper ”det gamla vanliga” = pelargon, petunia, lobelia och några till.

   Nemesia är en förnämlig sommarplanta och i år hittade jag en ny festligt tvåfärgad variant. Sticklingförökad lobelia är mer stabil i sin blomning, som dessutom för det mesta varar längre jämfört med de frösådda sorterna.

[caption id="attachment_1225" align="aligncenter" width="380" caption="En näpen nemesia som hängvariant med tvåfärgade blommor"]

[/caption]

[caption id="attachment_1224" align="aligncenter" width="380" caption="Vit sticklingförökad hänglobelia i en käck kruka upphängd på staketet"]

[/caption]

   Blommönstren hos petunianyheter blir allt läckrare för varje år. Det började med blommor i rosa med grön bård, sedan mörk (nästan svart) med gula ränder och nu i år hittade jag en kränmgul sort med lila ränder.

[caption id="attachment_1226" align="aligncenter" width="380" caption="En petunianyhet i vackert blommönster"]

[/caption]

   I en växtkomposition med sommarblommor vill jag gärna att det där skira ska ingå. Ända sedan snötörel Euphorbia ”Diamond Frost” kom ut i handeln har jag velat köpa den just för att få det där extra skira. Och i år blev det äntligen av!