Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/06/16/bland-sniglar-och-snackor/

Trädgårdsbloggen

Bland sniglar och snäckor

Rätta artikel

En reporter från Gävleradion frågade mig en gång varför man kallar den spanska skogssnigeln för mördarsnigel. När han godtagit min förklaring, kom nästa undring: hur dödar du (alltså jag) mördarsniglar?  Jag beskrev några av mina metoder; drunkna i öl, kokas, frysa ihjäl, svettas ihjäl, klippas mitt itu. Då spände reportern ögonen i mig och utbrast: då är ju du (alltså jag) också en mördare!

[caption id="attachment_1232" align="aligncenter" width="380" caption="Färgen på en mördarsnigel kan variera från orangebrunt till mörktbrun. Kännetecknet för en mördarsnigel är orange rand runt fotplattan. Kolla på bilden!"]

[/caption]

   Vilka metoder använder ni för att bli av med dessa slemmiga, klibbiga, äckliga och tillika otäckt glupska marodörer?

   I mina hemtrakter i Dalarna förekommer mördarsniglar fortfarande sparsamt och kolonin har tack och lov klarat sig hittills från angrepp. Men det är väl bara en tidsfråga innan några snigelägg/ungar följer med dit som fripassagerare på plantor söderifrån. Och eftersom en snigel kan fixa förökningen på egen hand är risken stor att spridningen sedan går farligt fort.

[caption id="attachment_1233" align="aligncenter" width="380" caption="Sniglar dras till lukten av öl och procenten verkar inte ha någon betydelse!"]

[/caption]

   Som sagt, mördarsniglar är ännu inget stort problem. Däremot har vi mängder med snäckor - gruppen molusker/blötdjur med spiralvridet kalkskal som gömställe på ryggen. Från att ha varit ett ganska beskedligt inslag i trädgården förekommer snäckorna nu kilovis och överallt. De hänger i klasar både på perenner och ettåringar och är inte alltid så lätta att upptäcka. När det är fuktigt i gräset krasar det under skosulorna.

   Förresten, om ni tänker äta sniglar ikväll, är det alltså inte sniglar ni kommer att avnjuta utan kroppen från snäckor.

   Jag har varit på studiebesök hos en snigel(snäck)producent och djuren genomgår verkligen flera avancerade moment innan de är klara för försäljning.

   Sniglar är skiftarbetare och mest i farten nattetid och i fuktigt väder. Under soliga dagar gömmer de sig för att inte torka ut och snäckorna kryper in i skalet.

   Både sniglar och snäckor trivs därför förträffligt på fuktiga och frodiga platser i trädgården, bland skräp och ogräs. A och O när det gäller snigelbekämpning är därför att sanera, att hålla gräsmattan kortklippt runt rabatter och köksväxtland och att röja vildvuxna diken i närheten.

[caption id="attachment_1234" align="aligncenter" width="380" caption="I det frodigt fuktiga stortrivs snäckorna."]

[/caption]

   Viktigt är även att vattning vid behov sker på morgonen och att vattna intill plantorna och inte över hela bäddarna markytan.

   Att plocka sniglarna och snäckorna för hand är faktiskt mest effektivt. Speciellt tidigt på säsongen kan man gå med ficklampa på kvällen och samla in otäckingarna i en hink, slå över hett vatten från vattenkokare eller samla dem i en påse och lägga i frysen.

[caption id="attachment_1235" align="aligncenter" width="380" caption="Snäckor lever längre än sniglar. Tror ni det gäller även för denna trafikant?"]

[/caption]