Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/06/16/passion-for-roda-nackrosor/

Trädgårdsbloggen

Passion för röda näckrosor

Rätta artikel

Näckrosor trivs allra bäst med rötterna i dyig och näringsrik botten i stillastående vattendrag. En näckrosplanta kräver utrymme och föredrar en solig växtplats.

[caption id="attachment_1238" align="aligncenter" width="380" caption="Som ett flytande grönskande sjok. Men visst fattas grodorna?"]

[/caption]

   Runn utanför Falun är Dalarnas till ytan näst största sjö. I en av de mindre vikarna odlas nu ett växande intresse – nämligen en het passion för rödblommande näckrosor.

   För 15 år sedan inköptes den första rödblommande näckrosplantan – som en test! I Runn fanns redan vikar med blommande vita och gula näckrosor. Varför skulle då inte röda näckrosor kunna växa och trivas i sjön, även om just de sorterna enbart rekommenderas till odling i damm och bassäng? Här gäller det att våga prova!

[caption id="attachment_1242" align="aligncenter" width="380" caption="Röda näckrosor är en sällsynthet "]

[/caption]

  Och den första planteringen av röd näckros lyckades och följdes av flera. Med spade som utrustning förankras plantorna i Runns perfekt dyiga botten. I viken nedanför strandkanten breder nu sex näckrosplantor av tre olika sorter ut sig i fantastiska sjok med guppande blänkande blad och blommande verkliga skönheter.

[caption id="attachment_1240" align="aligncenter" width="380" caption="Varje blomstadie har sin säregna skönhet"]

[/caption]

   Näckrosorna blommar i flera månader med premiär i början av juli och avtagande blomning i oktober. Viken är sedan bottenfrusen under vintern. I maj blir viken torrlagd och plantorna är helt exponerade och utan vatten i 1-2 veckor. Behöver de kanske vattnas?

[caption id="attachment_1241" align="aligncenter" width="380" caption="En lutande blomma betyder att den är på väg att blomma över"]

[/caption]

   I Elsa Beskows underbara bok ’Blomsterfesten i täppan’ från 1928 benämns näckros som Drottning Näckrosa och är kusin med rosen. Till blomsterfesten är även Drottning Näckrosa bjuden, men har avböjt eftersom hon inte mår väl av annat än sjöluft!

[caption id="attachment_1239" align="aligncenter" width="380" caption="Drottning Näckrosa i eget majestät!"]

[/caption]