Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/06/28/ett-slag-for-mangold-vacker-smakrik-och-anvandbar/

Trädgårdsbloggen

Ett slag för mangold - vacker, smakrik och användbar

Rätta artikel

Mangold är nära släkt med spenat, men mangold har betydligt större odlingsvärde jämfört med spenatsläktingen. Mangold går att så tidigt på våren, bladen är stora och skördas kontinuerligt under hela odlingssäsongen, antingen genom att plocka blad för blad eller genom att klippa av hela plantan. Nya blad växer upp hela tiden och plantan går sällan i blom.

[caption id="attachment_1259" align="aligncenter" width="380" caption="Ett dekorativt köksland med odlade delikatesser"]

[/caption]

   Färgvariationen på bladstjälkar och mittnerver är stor mellan de olika sorterna, allt från ljust gulvitt och rosa till guldgult och lysande rött. Likaså bladen, som kan ha olika nyanser av grönt och rött beroende på sort. Mangold är en mycket dekorativ bladgrönsak användbar såväl i köksväxtlandet som i rabatten!

[caption id="attachment_1260" align="aligncenter" width="380" caption="En mangoldsort med lysande röda stjälkar och bladnerver"]

[/caption]

Soppa och stuvning

Klippt bort stjälk och grova nerver på skördade blad. Lägg bladen i kokande vatten och låt koka upp. Mixa bladen och frys sedan in blad tillsammans med vätska i askar eller dubbla fryspåsar. Vid användning gör man först en redning (mjölk/grädde, mjöl, salt och grovmalen svartpeppar) och tillsätter därefter de mixade bladen och vätskan. Som soppa är detta gudomligt gott och serveras tillsammans med hackat ägg och en klick gräddfil och/eller crème fraiche. Som tilltugg kan man servera ugnsrostat vitt bröd laddade med pressad vitlök och olivolja.

[caption id="attachment_1261" align="aligncenter" width="380" caption="Använd bladskivorna och skär eller klipp bort mittnerver och stjälkar"]

[/caption]

[caption id="attachment_1262" align="aligncenter" width="380" caption="Torkad mangold är nära till hands för att göra soppa eller stuvning"]

[/caption]

Mangolddolmar

Behandla bladen som till soppa och stuvning. Blanda köttfärs med ägg, mjölk/grädde, salt och grovmalen svartpeppar. Bred ut bladen på en skärbräda. Klicka ut köttfärsröran och rulla ihop till en dolme. Placera dolmarna tätt i en form. Grädda i 225-175 grader och servera med färsk potatis och lingonsylt.

[caption id="attachment_1263" align="aligncenter" width="380" caption="Inga skönheter direkt men smaken är det inget fel på. Prova själva!"]

[/caption]