Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/06/festa-pa-rodbetor/

Trädgårdsbloggen

Festa på rödbetor

Färska rödbetor är en verklig delikatess och lär dessutom ha förmågan att sänka blodtrycket och hjälpa mot anemi! Det är lite synd att vi mest konsumerar rödbetor inlagda i ättika. Förresten går det fortfarande att så rödbetor, tidiga sorter hinner bli färdiga.

[caption id="attachment_1278" align="aligncenter" width="380" caption="Avlånga betor är lättare att skiva"]

[/caption]

   Rödbetan är en urgammal kulturväxt och finns i recept ända från romarrikets storhetstid. På 1800-talet var rödbetan den fattige bondens festmat.

   Färgämnet i rödbetan heter betacyanin och är tydligen väldigt kraftigt. När jag, som ammande moder, åt rödbetor kissade mina småttingar rött i blöjan! Med rätt teknik kan man skala den kokta betan i ett drag och hela skalet följer med – öva på det!

[caption id="attachment_1276" align="aligncenter" width="380" caption="Låt roten vara kvar under kokning"]

[/caption]

   Rödbetor är en delikatess även serverade kalla och en förrätt med skivade gula och röda betor tillsammans med en smakrik ost är en fröjd för både öga och gom!

[caption id="attachment_1277" align="aligncenter" width="380" caption="Spännande med randiga rödbetssorter"]

[/caption]

  Rödbetsblast i miniformat passar i sallader och de större bladen går att använda till stuvning.  

Rödbetsröra

Koka betorna halvfärdiga. Skala och riv dem grovt. Blanda rivna rödbetor, finklippt persilja och vinägrettsås. Röran kan serveras till i stort sett alla slags rätter av kött, fisk och grönsaker.

[caption id="attachment_1274" align="aligncenter" width="380" caption="Rödbetsröra går snabbt att fixa till festen"]

[/caption]