Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/08/pa-tradgardsresa-genom-dalarna/

Trädgårdsbloggen

På trädgårdsresa genom Dalarna

Inom en femmilsradie från Falun ligger flera intressanta och spännande trädgårdsanläggningar som besöksmål. Genom att vara anlagda vid skilda århundranden speglar trädgårdarna tydligt olika stilar inom trädgårdsarkitektur vilka avlöst varandra, allt ifrån barockens stela till romantikens mjuka. Trädgårdarna är renoverade och rekonstruerade under senare delen av 1900-talet, förvandlade från igenvuxna och förfallna till prydliga tidstypiska trädgårdsanläggningar, vilka kan berätta om och belysa vårt kulturella och biologiska arv.

[caption id="attachment_1281" align="aligncenter" width="380" caption="Närmast huset ligger den gula trädgården med formklippt praktspirea och inramad med gullboll/höstrudbeckia"]

[/caption]

   I trädgårdsanläggningar från 1900-talets första årtionde hittar man ofta bersåer, buskage och häckar som inramning av trädgårdens uppdelning i olika små rum. Till vanliga utsmyckningar av trädgården hör lusthus, solur och skulpturer.

[caption id="attachment_1282" align="aligncenter" width="380" caption="På kartan över Hildasholm kan man se hur de små trädgårdarna är placerade"]

[/caption]

  Hildasholm, ligger mur i mur med kyrkogården vid Leksands kyrka. Denna säregna trädgårdsanläggning från början av 1900 – talet är uppbyggd enligt dåtidens engelska ideal med små slutna trädgårdsrum, vilka vart och ett har ett eget namn.

[caption id="attachment_1283" align="aligncenter" width="380" caption="Den nedsänkta trädgården"]

[/caption]

  Hildasholms trädgårdar är planerade och anlagda av engelskfödda Hilda Munthe, som fick egendomen i morgongåva av maken Axel Munthe. De fem märkliga små trädgårdarna benämns: Den gula trädgården, Enbusketrädgården, Den nedsänkta trädgården, Fontänträdgården och Brunnsträdgården. Trädgårdens utformning är idag nästan identisk med de allra första skisser som Hilda Munthe gjorde 1912–13.

[caption id="attachment_1284" align="aligncenter" width="380" caption="Granarna är formklippta till att likna snögubbar"]

[/caption]

   Under andra världskriget var det problem att ta sig sjövägen från England till Sverige och trädgården började förfalla. På 1960-talet började sonen Malcolm att röja och ta fram trädgården och rekonstruera den enligt moderns ursprungliga engelska ideal, perenner togs bland annat från Bergianska Trädgården. Namnet Hildasholm fick huset efter Hildas död 1967 och 1979 donerade sonen Malcolm hela egendomen till en stiftelse. Åren 1994-1999 genomfördes en omfattande restaurering av samtliga byggnader på Hildasholm som sedan 1988 är klassat som byggnadsminne. Ett besök i Hildas bostad ger en värdefull helhetsbild av Hildasholm.

[caption id="attachment_1285" align="aligncenter" width="380" caption="I Brunnsträdgårdens brunn kan man önska sig någonting.... "]

[/caption]