Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/15/kronartskockan-ska-avnjutas-farsk/

Trädgårdsbloggen

Kronärtskockan ska avnjutas färsk

Det heter kronärt – skocka, det är lätt att man slarvar med s-ets placering.

   Färsk nyskördad kronärtskocka går knappast att jämföra på samma dag med de konserverade bottnar som finns på burk. Ni måste bara prova!

  Kronärtskockan är egentligen en flerårig tistel. Innan sorterna gick att skörda under första året, fick vi gräva upp plantorna på hösten och övervintra dem för utplantering och skörd året därpå.

   Förhoppningsvis hinner de numer ettårigt odlade skockorna mogna även om utvecklingstiden är lång – både från sådd till planta och från plantering till skörd. Och speciellt i år när det hittills varit en sommar med brist på värme.

   Kronärtskockan är en ståtlig växt, meterhög med taggiga blad och färgad i grågrönt. Om vi låter bli att skörda skockorna slår blomman ut, en verklig skönhet i blålila. Den utslagna blomman liksom omogna skockor är förnämliga som prydnad i exempelvis arrangemang. Både som torkad och utslagen blomma är kronärtskockan ytterst dekorativ exponerad i skålar, på fat eller i bordsarrangemang. Det kan tyckas synd att inte smakligt avnjuta samtliga blomkorgar. En kompromisslösning kunde vara, att äta upp de första och största blomkorgarna och att därefter spara och torka de senare. Det brukar bli 3-5 huvuden per planta. Kronärtskockan är även vacker som snittblomma.

[caption id="attachment_1292" align="aligncenter" width="380" caption="Såväl holkfjällen som blombotten ska doppas i smör."]

[/caption]