Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/20/fabodarnas-vaxter/

Trädgårdsbloggen

Fäbodarnas växter

   När fäbodbruket hade sin kulmen under 1800-talet låg fäbodställen tätt i stort sett över hela Dalarna och då speciellt norr om Falun. Ett flertal fäbodar är fortfarande levande med såväl livaktigt folk som olika slags fä. Många fäbodar är turistmål och lockar med allehanda aktiviteter och förstås servering av fäbodmat. Jag har själv deltagit vid ett par blomstervandringar på levande fäbodar och tittat på den speciella flora som uppkommer vid betande djur och lieslåtter.

[caption id="attachment_1303" align="aligncenter" width="380" caption="Kattfot är numer en ganska sällsynt växt"]

[/caption]

  

[caption id="attachment_1308" align="aligncenter" width="380" caption="Mästerrot eller kobot lär vara en universal läkeväxt för såväl folk som fä"]

[/caption]

 Skillnaden i växtlighet och odling vid de olika fäbodarna är stor och har sin naturliga förklaring. Hemfäbodar var placerade mellan en halv och två mil från byn medan långfäbodar kunde ligga upp till tio mil bort och man flyttade ofta mellan olika fäbodar.

[caption id="attachment_1304" align="aligncenter" width="380" caption="Gammelstan söder om Furudal är en stor samling hus från 1600-talet. Blågull växer vild här."]

[/caption]

   Vid hemfäboden förekom oftast ingen odling eftersom det var nära till byn. Beteckningar som åkerfäbod och fjällfäbod talar för skilda klimatiska förutsättningar för odling. Fjällfäbodar var oftast karga med små möjligheter till odlade växter.

[caption id="attachment_1307" align="aligncenter" width="380" caption="Libbsticka vid husknuten skyddar mot objudna 2- och 4-benta besökare"]

[/caption]

[caption id="attachment_1305" align="aligncenter" width="380" caption="En vacker vy över Nyssjöns fäbod"]

[/caption]

   Jag har tillbringat åtskilliga timmar på Dalarnas Museum och letat fotografier i arkivet i källaren. Det var främst foton från fäbodar som jag var ute efter, just för att – förhoppningsvis – kunna utröna om man över huvud taget odlade några växter och i så fall vilka slags växter? Men det är svårt med foton i svartvitt och ofta är djur och människor med på bilderna och står gärna ”i vägen”. [caption id="attachment_1306" align="aligncenter" width="380" caption="Från lövträden repades blad och kvister som djurfoder"][/caption]