Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/25/ta-vara-pa-de-farska-baren/

Trädgårdsbloggen

Ta vara på de färska bären!

Det varslas allmänt om dåliga tider för skogsbären. Själv ska jag efter avslutat inlägg bege mig till skogs, där jag upptäckt ett ”bestånd” med stora blåbär och dessutom en hel del smultron. Blåbär tycker jag är godast att äta direkt efter skörd t ex som efterrätt tillsammans med gräddmjölk, i muffins och till pajer. Blåbären i frysen blir lätt bortglömda i mitt hushåll.

[caption id="attachment_1321" align="aligncenter" width="380" caption="Det finns en rikedom av olika bärslag!"]

[/caption]

   Hallonskörden verkar dröja, men kommer det bara lite solvärme finns det gott om kart som väntar på att mogna. Och utfallet av lingon är ännu för tidigt att sia om. Jag tror på en solig och varm augusti, för att kompensera temperaturunderskottet för juni och juli och jämna ut genomsnittstemperaturen för året.

[caption id="attachment_1322" align="aligncenter" width="380" caption="Det är inte bara Lisbeth på Junibacken som gillar krusbärskräm!"]

[/caption]

  Frukter och bär innehåller pektin d v s naturligt gelébildande ämnen och dessa finns framför allt i skal, kärnor och kärnhus. Pektin är en vattenlöslig fiber, vilken fungerar som näring åt bakterierna i våra tarmar. Mängden pektin varierar i de olika bärslagen och inte fullt mogna bär innehåller mer pektin än de helt mogna. Ni kanske har, som jag, kokat lingondricka av dåligt mogna lingon och senare fått banka ut saften ur flaskan! 

[caption id="attachment_1325" align="aligncenter" width="380" caption="Bär bör helst inte sköljas. Om så behövs kan man som här sänka ned durkslaget i vatten."]

[/caption]

[caption id="attachment_1323" align="aligncenter" width="380" caption="Fläderblomssaft smakar sommar!"]

[/caption]

   En saftmaja är guld värd vid gelé – och safttillverkning. Bären får ångkoka tills de svettats ut det mesta av fruktsaften och därefter behöver man bara tillsätta socker och melantin.

[caption id="attachment_1324" align="aligncenter" width="380" caption="Värm först burkar och lock i ugn på 100 grader. Fyll burkarna ända upp och vänd dem upp och ned. Det ska låta "klick" när locket senare öppnas."]

[/caption]