Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2012/07/28/undvik-de-farliga-tradgardsvaxterna/

Trädgårdsbloggen

Undvik de "farliga" trädgårdsväxterna

   När vi talar om giftiga växter avser vi nog i första hand växter som är farliga att smaka på eller äta av. Men giftigheten kan även ge skador på huden eller i ögonen.

   Det är onödigt att välja giftiga växter till trädgården och speciellt om det finns barn där. Visserligen är fall av förgiftningar en sällsynthet enligt giftinformationen men varför chansa när det finns så många andra ”ofarliga” växter att välja bland.

  Äkta stormhatt är en mycket giftig perenn med ett otal lokala namn som exempelvis vagn och duva. Giftet – akonitin - användes förr i tiden för att avrätta brottslingar, avliva vargar och förgifta dricksvatten. Fröet pulvriserades och blandades till en deg som man laddade pilar med vid jakt eller slängde i vattnet för att bedöva fiskarna, så att de flöt upp och bara var att håva upp! Giftet ger en brännande känsla i mun och svalg och orsakar kräkningar.

[caption id="attachment_1333" align="aligncenter" width="380" caption="På engelska heter Stormhatt Monkshook och hättan till Rättviksdräkten har samma form som blomman"]

[/caption]

  Hos Moses brinnande buske är det kontakt med bar hud som är det farliga och speciellt om det sker i solsken. Aromatisk olja avdunstar från bladen och kan ske i sån´ omfattning att man kan tutta eld på ångorna. Hudkontakt och solexponering ger brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor.

[caption id="attachment_1334" align="aligncenter" width="380" caption="Blommorna på Moses brinnande buske är både utsökt vackra och ljuvt doftande"]

[/caption]

   Speciellt bark och bär är giftiga hos Tibast och ger en brännande känsla i mun och svalg. Växtsaften kan orsaka kraftig irritation både i ögonen och på huden.  

[caption id="attachment_1335" align="aligncenter" width="380" caption="Tibastbären är lockande röda men ack så giftiga!"]

[/caption]

   

   Ricin är en mycket giftig äldre kulturväxt. Fröet innehåller 50 % ricinolja och 3 % ricin, det senare är ett giftigt protein. Ricinolja utvinns genom kallpressning av frön då ricin blir kvar i presskakan. I det forna Egypten användes ricinolja till lampor. Idag har ricinolja en omfattande betydelse i kosmetika, avföringsmedel, tvål, ljus, färger, textilfärger och som smörjmedel.

[caption id="attachment_1336" align="aligncenter" width="380" caption="Ricinens säreget vackra blommor övergår senare till de giftiga fröna"]

[/caption]

 

   Efter avslutad blomning pryds Gullregn med långa fröbaljor. Som 4-åring cyklade jag runt med gullregnsbaljor på min trehjulings flak. Efter förtäring av fröna kräktes jag och mina föräldrar fick konsultera sjukvården.

[caption id="attachment_1337" align="aligncenter" width="380" caption="Numer finns sorter av Gullregn som ger baljor med enbart ett fåtal frön."]

[/caption]