Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/traningsbloggen/2014/05/21/dagarna-gar/

TRÄNINGSBLOGGEN

Dagarna går

..och swimrun närmar sig. Hur gör ni som känner er osäkra på simningen? Som alltid hittar tusen undanflykter för att inte hoppa i det kalla vattnet precis som jag?

Jag trodde verkligen inte att jag "var en sådan"! En sådan som hittade undanflykter istället för att bita ihop. Bara en sådan banal sak som att jag inte vill blöta håret stoppar mig?!

Ge mig pepp!

Löpningen rullar på finfint. Jag varierar styrka, kvalitet och långpass precis som jag ska. I löparspåret har jag inte alls problem att kasta mig ner vattenpölarna, lite mini-swimrun över det hela trots allt kanske?

Jag lånade några nybörjartips från Aktiv Träning. Det tragiska är att jag gör samtliga fel. Det positiva är att jag med största sannolikhet kan göra finfina förbättringar! Det gäller att se det positiva i livet trots allt. Hej och hå!

 

Använd hela benet när du gör benspark. Många tror felaktigt att det bara är från knät och nedåt som benet ska röra sig, men bensparken vid crawl börjar ända uppe vid höften. Håll knät rakt och sparka både nedåt och uppåt.

Andas in vid rätt tidpunkt. Vrid på huvudet och dra in luft när armen är vid höften. Halvvägs genom armtaget – alltså när armen är ovanför vattenytan – lägger du ned huvudet i vattnet igen.

Kasta inte fram armen så att den landar med ett plask. Lyft först upp axeln över vattenytan innan du sakta för fram den och för ner handen i vattnet. Armen ska också jobba i en rak linje utanför axeln – inte snett ut till sidan eller in framför huvudet.

Hitta en bra andningsrytm. Träna på att andas in efter vart tredje armtag – två med ena armen och ett med den andra. Om det fungerar bättre för dig att andas in efter ett eller två armtag med resp. arm så går det också bra. Det viktigaste är att du har en bra rytm.

Få inte panik. Det tar faktiskt inte mer än några få sekunder mellan varje gång du kommer upp och andas in mer luft. Du behöver inte fylla hela lungorna med luft – en lugn inandning räcker bra. Andas ut sakta och gradvis medan huvudet är under vattnet.

Sparka med avslappnade fotleder. Bensparken är din påhängsmotor som lyfter underkroppen mot vattenytan. Bensparken ska göras med avslappnade fötter. Fötterna ska bara röra sig ca 30 cm ned och upp – utan att hela foten kommer upp ur vattnet.