Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/02/10/pojken-som-blev-kultforklarad-6169/

TV-bloggen

Pojken som blev kultförklarad

Rätta artikel

"Kommer du ihåg hur det var förra sommarn? Kommer du ihåg hur du bada' i havet? Kommer du ihåg alla fiskar som simmade runt?"

Vi som var barn i slutet av åttiotalet kan nynna melodin i sömnen. Som klister på innerörat satte sig nämligen vinjetten till programmet "Joelbitar", och där sitter den än.

Joelbitar var egentligen ett ganska anspråkslöst program om pojken Joel och hans vardag, men både serien och vinjettmusiken har idag, över tjugo år senare, nått kultstatus.

Allt började med att pappa Olle Eriksson filmade en då tvåårig Joel för hans logopeds räkning.

– Joel hade en naturlig talang att skapa dramatiska situationer som talade för sig själva, berättar Olle för mig.

Vad var din önskan med programmet?

– När jag flera år senare gjorde Joelbitar var det för att visa vilka stora likheter det finns barn emellan, oavsett funktionshinder eller grad av begåvning. Jag hoppades att tittarna skulle ryckas med av Joels humor, busighet och strävan att uppnå nya mål. Att andra barn skulle se på Joel med igenkännande. Någon av samma sort, inte annorlunda.

Joel själv har hunnit bli 28 år och tar sin kultstatus med ro.

– Han har aldrig kopplat ihop tv-programmen med någon form av kändisskap. Visst kunde han sitta och titta på vissa avsnitt av filmerna gång på gång, men att det också kunde finnas hemma hos andra människor i deras tv-apparater tror jag är honom helt främmande, säger Olle.

"Inte DEN Joel?" händer det att folk utbrister när Olle Eriksson idag berättar om sin son. Jo, säger han då. Den Joel. Nästan alla reaktioner är positiva. Men på vissa forum på nätet har han läst illasinnade och märkliga rykten om Joel. Då värmer det när andra föräldrar till barn med Downs syndrom kommer fram och tackar för programmet.

– Det är skönt att få känna igen sig, inte bara i allt det jobbiga som hänger ihop med att ha ett barn med funktionshinder utan också i glädjeämnena.

"Kommer du ihåg hur det var förra vintern? Kommer du ihåg alla stjärnor och strutar? Kommer du ihåg när du var på ett jättekalas?"

Den smått geniala vinjettslingan komponerades och sjöngs av Mats Nörklit, musiker och skribent och vän till familjen.
Åttiotalisterna kommer förmodligen att kunna nynna den till våra sista dagar.

Joel, pappa Olle och hunden Rufus. Foto: Privat.