Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/03/03/lojala-leos-ode-6552/

TV-bloggen

Lojala Leos öde

Karaktärer vi minns, del 1:

Kanal 9 visar just nu den sjunde och sista säsongen av en av de mest välskrivna tv-serierna från förra årtiondet: "Vita Huset", eller "the West Wing" som den heter på originalspråk. Har du inte sett den bör du inte läsa detta inlägg. Jag kommer nämligen att avslöja en av seriens (många) favoritkaraktärers öde.

Leo McGarry var presidentens närmaste man. Intelligens, skärpa och framför allt lojalitet personifierad. En krigsveteran som tagit sig ur ett mångårigt missbruk och överlevt att ligga en natt i en skog, medvetslös efter en massiv hjärtattack.

Så när han utsågs till vicepresidentkandidat för sitt parti var vi många som unnade honom erkännandet. Men verkligheten skulle komma emellan.

Vita Huset var en serie som syntes ha förmågan att förutspå framtiden. För på flera sätt imiterade verkligheten konsten. Karaktären Matt Santos sägs vara baserad på Barack Obama, och man hittar kusligt många likheter mellan den fiktiva valkampanjen och vad som hände i det verkliga amerikanska presidentvalet ett par år senare. Mer om likheterna mellan Obama och Santos kan du läsa här.

Men ett annat märkligt sammanträffande, det jag tänkte komma till här, handlar om Leo McGarry och hans hjärta. För just när karaktären Leo tillfrisknat från sin hjärtattack och är mitt inne i valrörelsens slutspurt, drabbas en annan man av samma problem. Fyra dagar innan sin femtionionde födelsedag och åtta dagar innan julafton dör skådespelaren John Spencer. Vilket gör att Leo McGarry aldrig får uppleva triumfen av att bli vald till vicepresident. Han får aldrig veta att han vann. Istället hittas han död på valnatten, just innan resultatet är klart.

Ett sorgligt slut, både för människan och hans avbild. De som kände John Spencer sörjer honom, och vi sörjer Leo McGarry.


Fler favoritkaraktärer kommer. Vilka är dina?