Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 22:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/05/30/historisk-karlek-7398/

TV-BLOGGEN

Historisk kärlek

Nu börjar det närma sig. Bröllopet med stort B kommer att vara en historisk tv-händelse, oavsett vad man tycker om spektaklet. Sexton timmars sändningstid och 67 kameror ska ägnas åt stunden när Victoria ska få sin Daniel. Som uppvärmning modifierar jag en tid framöver min serie "favoritkaraktärer" till att handla om minnesvärda kärlekspar ur tv-arkivet.


Karaktärer vi minns, del 3:


Dr & Mrs Huxtable (The Cosby Show).


När Oprah Winfrey såg Heathcliff Huxtable lägga sig i soffan och mjukt placera huvudet i sin frus knä började hon gråta. Trots att Oprah var över trettio år var det första gången hon såg en svart man visa ömhet mot en svart kvinna på tv.


"The Cosby Show" började sändas 1984 och skulle bli en av de viktigaste milstolparna i afroamerikansk populärkultur. Trots tv-bolagens skepsis blev serien direkt en succé. Det var inte bara Oprah som snabbt tog till sig Cliff och Clair och deras familj. Som gynekolog och jurist med fem skötsamma barn stämde de inte överens med de tidigare svarta stereotyperna som synts i tv.


Serien skapade genast debatt om hudfärg och klass och blev inte utan kritik. Vissa menade att man genom den obekymrade gestaltningen av familjen ignorerade de starka rasbarriärer och problem som verkligen fanns. Andra pratade om programmet som ett alibi för vita att på behörigt avstånd ändå känna sig delaktiga i svartas vardagsliv.


Men framför allt vann de folkets kärlek. De allra flesta uppskattade att få se en annan bild av det svarta USA, och älskade Bill Cosbys punchline-befriade vardagshumor. Serien slog omedelbart rekord genom att hålla förstaplatsen på tittartoppen fem år i rad.

1992 tackade de för sig. Men de kommer alltid att ha en självklar plats i tv-historien.


Tidigare karaktärer vi minns: Leo McGarry, the West Wing, Ling Woo, Ally McBeal.