Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/06/09/forbjuden-karlek-7496/

TV-BLOGGEN

Förbjuden kärlek

I väntan på 19 juni värmer jag upp med en serie minnesvärda kärlekspar ur tv-historien.

Karaktärer vi minns, del 4:

Ellen och Susan (Ellen).

Det här kärleksparet var egentligen aldrig något kärlekspar. De blev aldrig ihop, kysstes inte, delade knappt ut några ömhetsbetygelser överhuvudtaget till varandra i rutan. Ändå kom de att förändra det amerikanska tv-klimatet. Att en relation mellan deras karaktärer ens antyddes blev startskottet för ett rabalder som inkluderade bombhot och karriärbromsning och fick en av dem att gå under jorden i tre år.

Susan var rollfiguren som svepte in i den tidigare harmlösa komediserien "Ellen" och fick huvudpersonen med samma namn att inse sin homosexualitet. Både karaktären Ellen Morgan och skådespelaren Ellen DeGeneres kom ut inför tv-publiken samtidigt. Det var april 1997 och man kan tro att världen borde kommit längre än så, men reaktionerna blev oerhört starka. När Ellen i "The puppy episode" sa de historiska tv-orden "I'm gay" hade hon tv-bolagets stöd, fina tittarsiffror och avsnittet skulle vinna flera utmärkelser. Ändå blev fortsättningen inte som hon hade tänkt sig.

Ellen Morgan var inte den första homosexuella rollfiguren i amerikansk tv. Inte heller var Ellen DeGeneres den första skådespelaren att komma ut. Men det var något med kombinationen av de två som gjorde att opinionen snabbt vände. Den nästföljande säsongen som visade Ellens nya, trevande kärleksliv ansågs "för lesbisk" och flera av avsnitten förseddes med varningstexter. Hon fick kritik från alla håll, dels förstås från homofober med ursinne och bombhot, men även HBT-personer tyckte att hon var onödigt provokativ och mest förstörde för homorörelsen. Bolaget vände henne ryggen och la snabbt ner serien. Uppståndelsen och besvikelsen drev Ellen DeGeneres in i skuggan och hon jobbade knappt alls på tre år. Även Laura Dern, som spelade Susan, fick problem med karriären.

Men efter tre tunga år gjorde Ellen comeback och idag är hon en av de största amerikanska tv-personligheterna med egen talkshow. Och producenterna bakom komediserier med homosexuella rollfigurer, som till exempel "Will & Grace" hävdar att de aldrig fått sändas om inte Ellen banat väg.

Läs mer om Ellen DeGeneres resa från garderoben till barrikaderna och tillbaka här.
Tidigare kärlekspar: Dr & Mrs Huxtable (The Cosby Show). Tidigare karaktärer vi minns: Leo McGarry, the West Wing, Ling Woo, Ally McBeal.

Vilket par vill du läsa om härnäst?