Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/06/13/en-oskuld-i-vara-hjartan-7530/

TV-BLOGGEN

En oskuld i våra hjärtan

 

Karaktärer vi minns, del 5:

Rickard och Tina (Varuhuset).

Var det hans runda, rödlätta uppsyn? Hans fumliga händer och svaga röst? Hans oskuld och uppenbara oförmåga att göra något åt den? Något var det i varje fall som fick fyra miljoner svenskar att ta "Rickard i charken" till sina hjärtan i slutet av åttiotalet.

Rickard och Tina var kärleksparet som aldrig blev av inne i Öhmans varuhus. Det kom en Carlos emellan. Plus att Rickard inte direkt gjorde saken bättre genom att aldrig få ur sig vad han egentligen kände.

"Varuhuset" var inte Sveriges första såpa, men den första att få ett sådant makalöst genomslag. Fyra miljoner tittare följde serien 87-89 och det var inte alla som klarade att hålla isär fantasi och verklighet. Sharon Dyall som spelade Tina blev påpucklad av ett paraply en gång för att hon inte var tillräckligt snäll med Rickard. Ulf Isenborg fick brev i mängder med goda råd om hur han skulle bete sig med flickor, och höll sig helst inomhus under den värsta kalabaliken. Dessutom har han i efterhand berättat om stora svårigheter att få jobb efter serien. Han var så mycket Rickard att ingen ville se honom i någon annan roll.

Åttiotre procent av tv-publiken tittade på Varuhuset på torsdagarna. Vi ser tillbaka på den tiden med nostalgi, men också med ett snett leende. Vi visste inte bättre. Det fanns bara två tv-kanaler. Vi var svältfödda på lättsmält underhållning efter år av tjeckisk dockfilm i SVT-monopolet. Den typen av masshysteri är otänkbar idag, skrattar vi. Sedan drabbas vi av svår Melodifestivalabstinens, köper en kronprinsessbröllopskakburk och tänker: Tur att det är fotbolls-VM.


I väntan på 19 juni värmer jag upp med en serie minnesvärda kärlekspar ur tv-historien. Tidigare kärlekspar: Dr & Mrs Huxtable (The Cosby Show). Ellen & Susan (Ellen).