Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/07/20/jovits-saga-blev-sann-7788/

TV-BLOGGEN

Jovits saga blev sann

Apropå "Talang"-formatet så avgjordes nyligen den första upplagan av Pilipinas Got Talent, alltså den filippinska varianten. Den innebar en askungesaga av det där slaget vi älskar. Låt mig berätta:


Det var en gång en pojke som hette Jovit Baldivino. Han var sexton år gammal, tanig, tystlåten och blyg. Hans mamma hade förlorat sitt arbete och hans pappa blivit sjuk i tuberkulos, så Jovit sålde mat på marknaden varje dag efter skolan för att hjälpa till med försörjningen. När en talangtävlings uttagningar kom till Batangas där Jovit bodde, gick han dit för att han visste att han kunde sjunga litegrann. Tävlingen kunde ge ära och berömmelse, och Jovit drömde om att kunna studera färdigt och ge sin familj ett bättre liv.


Jovit sjöng och domarna jublade och grät och till slut vann han prinsessan och halva kungariket. Eller, han vann i alla fall tv-tittarnas röster och två miljoner pesos (ca 300 000 kronor) i och med en fullkomligt överlägsen finalseger.


Hur mycket av sagan som är polerad för att passa tv-formatet låter jag vara osagt, men klart är i alla fall att Jovit Baldivino besitter en stor röst i en liten kropp. Sen måste man väl ändå ge honom pluspoäng för att han valde att sjunga en låt av – Joey Tempest: