Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/07/27/undercover-boss-7803/

TV-bloggen

Undercover Boss

Bild: Snabbmatskedjans ägare går undercover som nyanställd för att ta reda på hur det fungerar i restaurangerna och deras fabriker. © All3Media

En dröm för många knegare är nog att högste chefen tvingas kliva ur kostymen och jobba ett tag på golvet i företaget. För en del amerikaner blir det verklighet i serien "Undercover Boss" som går på SVT just nu. Idén är genial, och upplägget genomarbetat. Lite väl genomarbetat kanske, eftersom alla avsnitt slaviskt följer samma mall:

Först presenteras den manliga, medelålders chefen som en hårt arbetande person som ändå mest bryr sig om sin familj. Gärna med en snyfthistoria i bakgrunden, som ett handikappat barn eller en missbelåten död far. Sedan berättar chefen för en skeptisk ledningsgrupp om sina planer att wallraffa. Därefter provjobbar han utan att avslöja sin identitet på några olika platser och positioner i företaget, där han får träffa noga utvalda arbetare som antingen är njursjuka eller tacksamma invandrare eller svårt stressade flerbarnsmammor. Chefen sätts i arbete, misslyckas och ojar sig för att det går så fort och för att rasterna är för korta. Sedan åker han hem till huvudkontoret och rakar sig och tar på sig kostymen igen och kallar dit de han jobbat med under veckan. Då får de veta att han egentligen är högsta hönset, och så får de en klapp på axeln för sitt goda arbete och kanske också en liten belöning. Sist samlar chefen de anställda till ett peptalk där han visar klipp från när han förnedras på fabriksgolvet, berättar hur mycket han lärt sig och vilken nyfunnen respekt han har för alla arbetarna och hur fantastiskt företaget kommer att bli i fortsättningen.

Hårt mallat, okritiskt, smetigt och extremt tillrättalagt alltså. Men bra tv? Jo. Faktiskt. Det är amerikansk feelgoodreality, och gillar man det gillar man det här. Hittills har det första avsnittet varit det klart bästa, så skynda att se innan det försvinner från svtplay. Serien sänds på torsdagar i SVT1.