Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/09/18/avslojande-formuleringar-8089/

TV-bloggen

Avslöjande formuleringar

Rätta artikel

"Så ska det låta" ska få nya pianister. Angelica Alm och Marika Willstedt heter de och verkar vara kompetenta musiker. Projektledare Per Rådelius säger att de har "valt att söka efter två kvinnliga pianister [...] Vi är glada över att kunna presentera dessa två fantastiska tjejer".

TV4 marknadsför sin nya sitcom "Välkommen åter" som "Ny komediserie med bara kvinnor!"

När Annika Lantz bad om jämställd panel i "Roast på Berns" fick hon Erik Haag i klänning och en "tjejspecial".

Jag tänkte bara säga det.
Ja, och det här: Man kan roa sig med att föreställa sig att man i pressmeddelandet om de första pianisterna i Så ska det låta skulle skrivit: "Vi vill ju att programmet ska kännas tryggt och hemtamt och traditionellt, det är ändå fredagsunderhållning det här, så vi satsade på säkra kort och bara män. Vi letade och letade och är glada över att kunna presentera två bra killar."

När jag först såg trailern till "Välkommen åter" reflekterade jag inte över att det bara var kvinnor. Nu kommer jag inte att kunna se det utan att tänka att det är nåt sorts kvoteringsprojekt. (Noterar också att sex personer står för regi och manus. Fem är män.)

Initiativen i sig är inte fel. Men när de förpackas och säljs som om yrkesarbetande musiker eller komiker som är vetnivadgudbevars k v i n n o r är lika sällsynta som Guckuskor, då börjar man tro att vi är tillbaka på femtiotalet.