Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/09/27/koka-karriar-pa-en-vargtass-8167/

TV-bloggen

Koka karriär på en Vargtass

Foto: Från ett av Veckorevyns omslag i februari 1980.

Karaktärer vi minns, del 6:

Han behövde bara arton minuter. Arton minuter och sju repliker. Ja, trots att halvnorske Duane Lokens insats i västernserien "Familjen Macahan" var synnerligen blygsam, fattade vi skandinaver av någon anledning våldsamt tycke för honom.

Han kallades "Vargtass", pratade knagglig engelska men hade långt glänsande hår, rak rygg och okuvlig blick och medan amerikanerna glömde honom direkt efter att avsnittet sänts fick han i Sverige åka på folkparksturné. På det där enda avsnittet skapade sig Duane Loken en skandinavisk beundrarbas som fortfarande, mer än trettio år senare, i högsta grad lever.

Det var – vem annars – Bert Karlsson som såg till att ta vara på Duanes plötsliga stjärnstatus i de svenska tv-sofforna. Det blev en turné i folkparkerna som slog besöksrekord efter besöksrekord, det blev också flera plattor på Berts skivbolag och medverkan i en svensk långfilm. Tidningen OKEJs grundare Hans Hatwig regisserade honom i "Gröna gubbar från Y.R.", en science-fictionfilm från 1986 där ett UFO kraschar i närheten av Skara sommarland. (Ja, även Bert Karlsson själv syns i filmen).

Under första halvan av åttiotalet smed Duane Loken medan järnet var varmt. Han lanserade en musikkarriär och turnerade i både Sverige och Norge. Men så blev hans mamma svårt sjuk. Duane lämnade hysterin, flyttade hem till USA och ägnade nästkommande sju år till att ta hand om henne. När hon dog efter en misslyckad levertransplantation drabbades han av en depression och drog sig än längre tillbaka.

Nu på senare år försöker han dock väcka liv i karriären igen. Han har spelat in några kortfilmer och hoppas få fortsätta leva ut sina musikaliska ambitioner. Den skandinaviska beundrarbasen har förmodligen krympt och definitivt blivit äldre, men att döma av hans vitala facebooksida är den å andra sidan trofast.

Nu i september släpptes dvd:n "Familjen Macahan – box 4" där avsnittet med "Vargtass" ingår. Här är en scen:

Tidigare inlägg om karaktärer vi minns, som till exempel Leo McGarry och familjen Huxtable, hittar du här.