Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2010/11/29/hetsjaktsfallan-8622/

TV-BLOGGEN

Hetsjaktsfällan

"Kan vi ta det här någon annanstans?" Den förvirrade byggherren har mitt i en rökpaus fått en jättekamera upptryckt i ansiktet och Renée Nyberg i hasorna. Det är "Byggfällan" i TV3, programmet som hjälper familjer som hamnat i konflikt med hantverkare. Den här gången har Renée tagit med sig den drabbade familjefadern på jakten och nej, de kan inte ta det här någon annanstans. De följer efter byggjobbaren när han går, har en mindre kamera som kan filma den större och det är spännande och dramatiskt när familjefadern skriker "Vet du vad du gjort mot min familj!? Mot MINA BARN!?" och byggaren smiter i en bil.


En tittare kommenterar glatt att "Renée goes Sverker", och något i mig protesterar vilt. Nej, o nej. Renée gör allt annat än en Sverker.


Sverker Olofsson är obekväm med bilden av sig själv som hänsynslös maktpressare. "Jag har aldrig varit ute efter att sätta dit någon" sa han under en kurs jag gick för honom en gång. "Vad skulle det vara bra för? Det enda jag vill är att få svar på mina frågor". I konfrontationsintervjuerna i Plus var det viktigt för honom att villkoren var renhåriga. Chefer som skulle ställas till svars fick gott om tid till förberedelse. Inslagen visades i förväg, huvudfrågorna gicks igenom. Inga fula knep, inga överraskningar. Då hade cheferna heller inga ursäkter, inga som helst anledningar att inte svara. (Vissa försökte förstås låta bli ändå, men det är fel taktik att välja mot Sverker Olofsson.)


I "Byggfällan" är jakten en del av formatet. Byggfuskarna ska attackeras när de som minst anar det. På parkeringar, bensinmackar och restauranger. När de är på väg någonstans. Ett lyckat grepp om man vill att de ska se förvirrade ut, försöka värja sig, kanske sätta upp en hand mot kameran eller instinktivt ducka. Backa från Renée Nybergs smatterband av frågor, stamma och bli irriterade. Sinnebilden av skuld.


Jag vet inget om vilka kriterier redaktionen har när de väljer sina fall. Det är möjligt att de påhoppade byggjobbarna är skurkar och banditer av värsta sort. Det hjälps inte. Jag tittar på skådespelet framför mina ögon och tycker bara att det känns... ovärdigt. Vissa borde ställa sig frågan "WWSD?" lite oftare.

What would Sverker do?