Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2011/03/30/serierna-som-gick-pa-overtid/

TV-BLOGGEN

Serierna som gick på övertid

Foto: NBC

Vore det inte skönt om alla bara visste när det är dags att sluta. Om man kunde lokalisera den där perfekta punkten mellan otillfredsställelse och övermättnad. Men riktigt så enkelt är det inte, inte ens när det gäller tv. Häromveckan luftade jag mina farhågor om How I met your mother som ännu inte hoppat hajen men heller inte verkar ha någon avslutning i sikte. Men vilka tv-serier gick egentligen alldeles för länge? Här är min topp fem:

1. Cityakuten.
En av historiens bästa dramaserier förtjänar ett bättre eftermäle. Men det finns så mycket oförlåtligt i de sista säsongerna. Kristen Johnstons förfärliga karaktär, skådisbytet på Sams son, trådar som planterades och aldrig följdes upp. Och framför allt avsaknaden av allt som varit Cityakutens signum en gång i tiden. Grådaskigheten, mänskligheten, nerven. Under de sista andetagen gick man tillbaka till rötterna och finalavsnittet var strålande, vilket gör det hela om möjligt ännu smärtsammare.

2. Arkiv X
Utan Mulder, inget Arkiv X. Punkt.

3. Gilmore Girls
Den är något så ovanligt som en välskriven serie om klass förklädd i smatterdialog och popkulturreferenser. Men när man ville förlänga succén trots att ramhandlingens cirkel obönhörligen slutits tvingades man ta till ett billigt såpaknep: den plötsliga upptäckten av en dotter. Lägg till det också ett hastigt giftermål dömt till ett lika hastigt uppbrott. När finessen försvinner och man börjar måla med alltför breda penseldrag är det tydligt att en serie gått över tiden.

4. Vänner
Breda penseldrag och billiga såpaknep var det ja. Ett tag blev det nästan slå-i-dörrar-fars av Ross/Rachel/Joeysituationen. Inte rätt sätt att förvalta allt det fina som byggts upp under nästan ett decennium.

5. Ally McBeal
Hon skulle ju gifta sig med Larry och leva neurotisk i alla sina dagar. Men Robert Downey Jr åkte i fängelse och tvingade fram en förvirrad avslutande säsong med Jon Bon Jovi som romansämne och (billigt såpaknep! se punkt 3 på listan) den plötsliga upptäckten av en dotter. Slutet var obegripligt (varför New York? Kunde hon inte ha flyttat till Detroit och sått ett litet frö av Larry-hopp?) och det var på tok för lite The Biscuit.

Visst hade de sina stunder även på slutet dessa serier, men de förtjänade alla något bättre.

Rederiet, That 70's Show, Scrubs, Lost, Tre Kronor... Vilken serie tycker du är mer än övermogen och självklar på din topp fem?