Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2011/04/17/sista-chansen/

TV-BLOGGEN

Sista chansen

Första avsnittet bjöd på oönskad dramatik när Stephen Fry föll illa och bröt armen på tre ställen

Foto: BBC

En av mina bästa läsupplevelser hade jag när jag för många år sedan läste "Sista chansen" (Last chance to see) av Douglas Adams och Mark Carwardine. De båda åkte jorden runt för att försöka skildra verkligheten för några av våra utrotningshotade djurarter och det blev både bok och radioprogram. Blandningen av Douglas Adams känsla för komisk absurditet och den andlösa seriositeten i djurens öden var oväntat lyckad.

När det nu har gått tjugo år är det dags för en uppföljning. Hur har det gått? Har de hotade arterna överlevt? Eftersom Douglas Adams tyvärr inte finns hos oss längre tar istället fotografen och zoologen Carwardine hjälp av en av Adams vänner: den sympatiske Stephen Fry. Resultatet är en BBC-serie i sex delar som nu sänds i Sverige och som förtjänar mer uppmärksamhet än den får på sin något undanskymda plats i tablån.

Första avsnittet bjöd på oönskad dramatik när Fry föll illa och bröt armen på tre ställen, och trots att det i alla avseenden är en typisk brittisk produktion (stillsam och välgjord med något återhållen berättarteknik) är följande avsnitt heller inte utan spänning. Viktigast är dock känslan som förmedlas, där man ögonblickligen blir förälskad i djuren och förfasas över den egna artens brutala framfart. Precis de reaktioner en serie av det slaget ska frambringa.

Två avsnitt kan du se på SVT Play, resten visas i SVT 2 söndagar kl 19.00 eller Kunskapskanalen måndagar 20.00.