Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2011/05/25/glad-handduksdag-douglas/

TV-BLOGGEN

Glad handduksdag, Douglas

Idag är det Handduksdagen. "Towel Day" firas 25 maj varje år till minne av författaren Douglas Adams, mest känd för bokserien Liftarens guide till galaxen. Idag bär fans över hela världen omkring på en handduk (ett föremål med stor symbolisk betydelse i böckerna) för att visa sin uppskattning.

Samtidigt avslutades nyligen "Sista chansen", BBC-serien som jag skrivit om tidigare där Stephen Fry och Mark Carwardine följer upp det arbete om utrotningshotade djur den sistnämnde gjorde tillsammans med Douglas Adams för runt tjugo år sedan. Projektet påverkade Adams djupt, och han fortsatte kämpa för hotade arter fram till sin död 2001. Nu går Stephen Fry i hans fotspår och finalavsnittet av den nya serien (som går att se här fram till den 21 juni) var ett gripande drama om den nordliga trubbnoshörningen som bara finns kvar i ett fåtal exemplar i fångenskap.

Handdukar i all ära, men idag visar jag min uppskattning för Douglas Adams genom att bli djurfadder i Världsnaturfonden.