Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2011/06/20/skit-i-os-svt/

TV-bloggen

Skit i OS, SVT

Om OS och SVT har jag följande att säga: Bryt ihop och gå vidare.

Om OS och SVT har jag följande att säga: Bryt ihop och gå vidare.

Det finns vissa som tycker att Sveriges Television inte ska göra något som en kommersiell kanal lika gärna kunnat göra. Melodifestivalen, för att ta ett populärt exempel. Tvärtom, säger jag, det är just de breda, folkliga underhållningsprogrammen som det är extra viktigt att även SVT gör. Svenska folket förtjänar att se sina favoritprogram utan att bli påprackade kommersiella intressen. Man ska kunna sjunka ner i soffan i trygg förvissning om att matprogrammet jag tittar på inte får betalt för att visa upp vissa redskap eller förespråka särskilda produkter.

Problemet är förstås att det idag inte är så. Inkonsekvensen är löjeväckande. Det bråkas om en Melodifestivalvinnares skor, Ica-Stig nekas tävlande i På Spåret och man får böta 50 000 kronor för att ett märke synts på Britt Eklands tröja i Stjärnorna på slottet. Samtidigt görs i kanalerna dagligen skamlös reklam för skivor, böcker och andra produkter i alla möjliga former.

Sporten har länge varit det svarta fåret. I kulissen är reglerna till synes hårda, nåde den som exempelvis äntrar studion med logotyper på kläderna. Om "studion" så är en sporadiskt uppbyggd pulpet bredvid en hockeyrink tejpas tröjtrycket brutalt över. Sedan klipps likafullt till intervjuer med spelare framför sponsorväggar belamrade med loggor. Skidåkare tillåts stå med sina skidor i klassisk visa-upp-varumärket-pose. Ett smalt snowboardmagasin förses med evenemangssponsorer. Det är absurt.

Jag kommer att gråta över ett OS i en kommersiell kanal. Utan mina favoritkommentatorer, med långa reklamavbrott och glätthurtiga kringprogram. Men OS är stort nog ändå. Det överlever en bruten tradition. Det gäller att se till att SVT också gör det.

Därför: Gråt över OS, SVT. Sörj, men torka sedan tårarna och släpp det. Ni kan använda pengarna och energin till annat. Till att rensa upp i inkonsekvensen och fortsätta bråka om fåniga saker som skor och tejpa över loggor. Tro mig, vi behöver det.