Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

TV-bloggen

Life of Brian-kontrovers blir tv-drama

Jag minns en intervju med John Cleese när han berättar om den hysteri som utbröt kring ”Life of Brian” när den hade premiär 1979. Hur han satt i en tv-debatt med religiösa företrädare som fördömde och föraktade både filmen och Python-medlemmarna med en brinnande hätskhet. Hur han inte för sitt liv kunde begripa att deras oförargliga komedi kunde väcka så starka känslor och hur han roades väldigt av detta ända till han insåg att Michael Palin, som satt bredvid honom, var uppriktigt illa berörd.

Snart kan scener som denna återskapas – i ett tv-drama signerat BBC. ”Holy flying circus” heter den nittiominuters tv-film som ska vara redo att sändas redan i höst, och som alltså ska handla om uppståndelsen kring ”Life of Brian”. Manuset står Tony Roche för och i sann Monty-anda innehåller det animerade sekvenser och även Stephen Fry i en gästroll som Gud.