Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tvbloggen/2011/10/05/lovande-thrillerserie-till-svt/

TV-BLOGGEN

Lovande thrillerserie till SVT

Marinsoldaten Nicholas Brody (Damien Lewis) är en amerikansk hjälte. Han har överlevt åtta år i fångenskap i Mellanöstern för att slutligen bli räddad och få återvända hem. Hem till familjen som sedan länge givit upp hoppet om att få återse honom. Hela USA jublar. Alla utom en – CIA-officeren Carrie Mathison (Claire Daines). Hon misstänker att Brody blivit rekryterad av Al-Qaida och i själva verket är den farligaste av fiender.

Där har ni upplägget för den nya thrillerserien "Homeland". Serien hade just premiär i USA och har redan köpts in av SVT. Ett glädjande besked, eftersom premiäravsnittet lovar gott. Efter en trevande början vävs dramaturgin allt skickligare för varje minut och andra halvan är nagelbitarspänning av högsta klass. Claire Danes är bra som intelligent men möjligen mentalt instabil huvudperson och flera andra karaktärer tillåts redan i piloten visa komplexitet. Vem som är ond och vem som är god är långt ifrån självklart.

Det är också uppfriskande med en serie av det här slaget som verkar få vara hyfsat gimmickbefriad. Ingen realtid, inga hysteriska tidshopp fram och tillbaka, inga övernaturliga inslag. Ibland kan man profilera sig genom att bara vara bra.

Förlagan är den israeliska serien "Hatufim" och upphovsmännen har tidigare jobbat med bland annat "24" (vilket märks).
"Homeland" visas i SVT1 med start onsdag 23 november.