Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-bloggen

Rödblå röra: Högern attackerar från vänster

Knappt återkommen till Washington från det ganska förutsägbara primärvalet i New Hampshire (som Mitt Romney helt planenligt vann) är det dags att packa om kabinväskan till nästa anhalt, South Carolina. ”Alla” är på väg dit, eller är redan på plats: kandidaterna, hela mediecirkusen, alla lobbyister, pr-konsulter och politruker. Inget konstigt i det. Mycket talar för att det är där, i den första sydstaten som håller primärval, som det avgörande slaget kan komma att ske om vem som ska få äran att försöka slå Barack Obama den 6 november.

Allt sedan 1980 har samtlig segrare i South Carolina i det republikanska primärvalet till slut blivit nominerade till partiets presidentkandidat. Om en dryg vecka, på lördag kväll den 21 januari, vet vi om den till synes oundviklige Mitt Romney vinner, och med hur mycket. Och så småningom huruvida detta mönster för South Carolina håller eller bryts.

Några överraskningar kan det bli. Komikern Stephen Colbert har enligt Public Policy Polling 5 procent av väljarstödet inför primärvalet i South Carolina. Före Jon Huntsman, som har 4 procent.  Jo, det är sant. Fast det är förstås på skoj, i varje fall delvis. Colbert har bildat en ”Super PAC” (PAC = Political Action Committee; så kallas de dollarstinna sponsorgrupper som efter ett omstritt Högsta domstol-beslut tillåter storföretag att pumpa in obegränsade summor till politisk kampanjer).

Men i torsdags kväll lämnade Colbert mitt under sitt program i Comedy Central över kontrollen av sin Super PAC till komikerkollegan Jon Stewart. En kandidat får enligt reglerna inte samtidigt ha en ”egen” Super PAC. I stället har han själv bildat en ”exploratory committee” för att utreda huruvida han ska överväga att lägga grunden för en möjlig kandidatur till ”president of the United States of South Carolina”.

Men skämt åsido: den republikanska infightingen börjar bli riktigt smutsig. Alla som sackar efter attackerar givetvis Romney, som leder stort. Det stora ämnet den senaste veckan har varit Romneys bakgrund som vd i riskkapitalbolaget Bain Capital, en erfarenhet som enligt Romney gör honom till särskild kvalificerad att ta itu med USA:s ekonomiska problem. Det började med att Newt Gingrich, som har tappat i opinionsmätningarna och gjorde mycket dåligt ifrån sig i Iowa och New Hampshire, kritiserade Bain Capital för att ha köpt upp företag, slaktat dem, kastat ut de anställda på gatan och sugit ut stora profiter ur dem.

Texas guvernör Rick Perry, som hamnade sist i båda delstaterna, hakade på och kallade Romneys aktiviteter i Bain för ”vulture capitalism” (blodsugar- eller gamkapitalism), en anspelning på ”venture capitalism” (riskkapitalism) som har gnagt av allt ätbart i uppköpta företag och lämnat skelett efter sig.

Gingrich har en Super PAC (stödd av en kasinoägare i Nevada) som spenderar 3 miljoner dollar på en 28-minuters film som framställer Romneys Bain Capital som ”mer hänsynslös än Wall Street”.

Kanske lite oväntat att Gingrich och Perry – som framhåller sig själva som autentiskt konservativa – attackerar från vänster, med en retorik inte så lite inspirerad av den bild som Occupy Wall Street och andra på den kanten ger av dagens USA: ett system som är riggat till förmån för den lilla minoriteten superrika, mot de 99 procenten som är underpriviligierade. Attackerna har redan tyckts skada Romney, och hans opinionsledning i South Carolina har krympt (att såväl Gingrich som Perry själva inte har varit främmande för olika lukrativa dealar med kapitalstarka sponsorer talar de tyst om).

Flera republikaner, även ultrakonservativa debattörer som Rush Limbaugh, som normalt inte vill ta i ”liberale” Romney med tång, sluter nu upp bakom honom. De anser att republikaner inte ska ha en antikapitalistisk och marknadsfientlig attacklinje; det kan överlåtas åt demokraterna.

Demokraterna och Obama-lägret kan bara luta sig tillbaka, konstatera att dagens ”narrativ” gynnar partiet och lapa i sig alla dessa gratisattacker på Mitt Romney. Många av argumenten kommer Obamas kampanj kunna återanvända rakt av om det blir Romney som blir nominerad.