Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-bloggen

Gubben i månen

Mitt Romney har skaffat sig en ny debattcoach. Ingen mindre än Michele Bachmanns avlagda. Det coachen inte lyckades uppnå med Bachmann (som sjönk som en sten efter flera bleka debattinsatser) verkar ha fungerat med exguvernören i Massachusetts.

Det märktes i nattens tv-sända debatt i Jacksonville, Florida, den sista i ”solskensstaten” före primärvalet på tisdag.

Romney, som har snappat efter luft efter förlustchocken i South Carolina i förra veckan, gjorde en strong insats och det verkar plötsligt som om han är tillbaka som ”frontrunner”. Han har vänt sin kräftgång och ligger nu åter etta i de sammantagna opinionsmätningarna i Florida, klart men knappt före Gingrich.

Vad har hänt?

För det första har Romney till slut samlat ihop sig. Nu gick han till aggressiv attack, medan Gingrich inte lyckades stå emot på ett övertygande sätt. Gingrich kallade Romney för den mest invandrarfientliga kandidaten, men Romney avvisade anklagelsen som ”motbjudande”.

Gingrich framstod bitvis som närmast stukad, och framhöll lite udda saker som att han är den naturlige arvtagare till den konservativa ikonen Ronald Reagan (av republikaner avgudad president 1981-1989). Gingrich vill också grunda en permanent koloni på månen inom åtta år. På det högg Ron Paul, som föreslog att man kunde skicka några politiker dit.

Romney lyckades också bättre än tidigare stå upp för sina mångmiljoninkomster. Han fick med sig publiken på att hans framgångar i affärslivet har varit bra för landet. Hans mumlande icke-svar på skattepropåerna i förra veckan tycks vara glömda.

Det var stark debattskicklighet som lyfte Gingrich, men det kan också bli så att debatterna också sänker honom.

Ett annat skäl till att Gingrich har tappat lite av det momentum som han hade med sig från South Carolina kan vara att många kvinnor tycks ha fått avsmak för honom – lite senkommet kan förra veckans uppmärksamhet kring hans exhustrus avslöjanden om hans önskan om ett ”öppet äktenskap” ha fått effekt.

Avgörande kan också vara att så många ledande republikaner tar avstånd från honom, särskilt de många fiender han skaffade sig när han var talman i representanthuset på 1990-talet. Många kallar honom för ”nyckfull” och ”odisciplinerad”, snarare än konsekvent konservativ.

För ett ögonblick blundade de och såg scenen för sin inre syn: Newt och Callista i Vita huset.

Ouch.

Efter Gingrichs uppgång i förra veckan började många med viss fasa föreställa sig att denne man verkligen skulle kunna vara USA:s överbefälhavare med fingret på kärnvapenknappen.

Några som verkar vara särskilt panikslagna över detta perspektiv är det republikanska partimaskineriet. Liksom ultrakonservativa Wall Street Journal, där flera kolumnister börjar ge upp hoppet. Slaget står mellan två ”losers”, Gingrich och Romney, klagar en. En annan varnar för att deras inbördes brutala ömsesidiga förintelsetaktik kan skada republikanerna illa.

Vad de mest fruktar är att en Gingrich-nominering betyder att republikanerna kan glömma en seger över Barack Obama i höstens presidentval.